Свечаном церемонијом у четвртак отворен “Калеидоскоп културе”

Више стотина грађана, највише младих, присуствовало је синоћ свечаној церемонији почетка четвртог “Калеидоскопа културе” који је симболично отворен у 20.22 часа, у простору Креативног дистрикта (Булевар деспота Стефана 5).
2
Фото: Град Нови Сад

Кроз музичко - сценски наступ плесача приказани су градња и значајни историјски догађаји у вези са Великим Лиманом, а некадашње фабрике су претворене у уметничке просторе. Програм отварања, који траје до недеље, 5. септембра, је увертира у пет тематских седмица “Калеидоскопа културе”. Отварању су присуствовали министарка за културу и информисање Маја Гојковић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри.

- Заиста је богат програм отварања „Калеидоскопа“ у ова четири дана и може се то сматрати својеврсном најавом предстојећих догађаја у години титуле Европске престонице културе - казао је Рожић. - Такав концепт резултат је великог рада и залагања, синергије установа, организација и појединаца и поносни смо на то како реализујемо пројекат Европска престоница културе. У Креативном дистрикту видимо шта значи улагање у инфраструктуру и то на начин да архитектонско и индустријско наслеђе буду у служби стваралаштва, културе и друштвене заједнице у целини. Током четири дана отварања биће реализовано 40 програма на 16 локација и сигуран сам да ће свако пронаћи квлитетан садржај за себе и да ће Креативни дистрикт у наредним данима бити центар културе Новог Сада.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Далибор Рожић и амбасадор Ентони Годфри присуствовали су и отварању 48. Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра – ИНФАНТ и Дана америчке културе који ће приказати богат програм до 5. септембра у склопу „Калеидоскопа културе“. Познати глумац и редитељ Зијах Соколовић, свечано је отворио Инфант фестивал као и Дане америчке културе, а по избору селектора фестивала, Александра Поповског – позоришног и филмског редитеља, ове године фокус је на домаћој и регионалној продукцији представа.

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат чији програми, на култним али и новим местима већ четврту годину заредом обележавају крај лета у Новом Саду. Четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту представља увертиру у пет недеља, током којих ће се, кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми реализовати широм Новог Сада. Публика ће пратити програме на театарској, музичкој и три филмске бине, биће откривени нови простори у Креативном дистрикту, попут „Складишта“, реновиране „Фабрике“, „Гвожђаре“, „Бироа“, Културне станице „Лиман“, кроз седам изложби, осам представа, 26 филмова, различите перформансе, трибине, панеле како домаћих уметника, тако и уметника који долазе из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, Белгије.

Фото: Град Нови Сад
Програм за петак

Посетиоце “Калеидоскопа културе” данас очекује богат програм. Током читавог дана ће моћи да погледају изложбу “Велики Лиман” у Креативном дистрикту, изложбу “Арс Електроника” од 17 сати до поноћи у Складишту, а изложба “Стрипом кроз Белгију” биће отворена у 20 часова у Културној станици “Лиман”. Грађани моћи да посете “Атеље код Пере, Тадије и Бориса” од 19 часова до поноћи у “Гвожђари”. Стендап наступ Мариане Аранђеловић почеће у 19.30 часова на Театарској бини, а потом плесни перформанс “Спектакл” у 20 часова, док ће на музичкој бини од 22.30 наступити “Кило кило банда”. Публика ће моћи да погледа и неколико филмова, а прва пројекција је у 21 час.

С. Ковач

 

Пројекат “Нови Сад - Европска престоница културе” је рализовао “Дневник Војводина прес” д.о.о уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести