Радници Зеленила сеју траву и монтирају заливне системе

Лепо време сунцем обасјано последњих дана ишло је у прилог радницима ЈКП “Градско зеленило”, који на терену увелико спроводе сезонске активности, зарад неговања зеленила у граду.
2
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Тако се на Штранду, између осталих послова, ревитализују трањаци, након купалишне сезоне.

- То подразумева сетву траве, због чега су травњаци “ограђени” тракама, како би се заштитили од гажења након сетве – каже за “Дневник” помоћница директора за комерцијалне послове и туризам ЈКП “Градско зеленило” Јелена Прица. - У Футошком парку се гради заливни систем, као што је то случај и у Лиманском парку и на Булевару Европе, у делу од Футошке улице до кружне раскрснице на Лиману.

Како наводи наша саговорница, за наводњавање травнатих површина биће уграђен “Поп - уп” систем, а на површинама са цвећем и жбуњем ће се монтирати систем “кап по кап”.

- У оквиру тог посла ће бити изграђени системи наводњавања корена стабала са најмодернијом технологијом наводњавања, која чак и у најзбијенијим земљиштима доводи воду, кисеоник и хранљиве материје директно у зону кореновог система – објашњава Прица, додавши да је то од посебног значаја за наводњавање репрезентативних стабала у Футошком парку.

По њеним речима, изградња та три заливна система реализују се у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, које суфинансира изградњу заливних система са 73 одсто учешћа. Један део ће финансирати Град Нови Сад, као и само предузеће ЈКП „Градско зеленило“.

И. Бакмаз

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести