Средњошколци причају о одрастању

Представа Дечјег културног центра (ДКЦНС) „Teenage story – Истине о одрастању”, у којој су глумили новосадски средњошколци, одржана је на Педагошкој академији.

Настала по тексту Николе Завишића, представа је  резултат вишемесечних позоришних радионица у ДКЦНС-у, на којима су се полазници кроз игру упознавали с театром и основама глуме.

– „Teenage story” је прича о одрастању, намењена узрасту који се управо упознаје са свим младалачким проблемима који су третирани у представи – објашњава координаторка програма Северина Простран Милетић. – Тинејyерско доба је врло осетљиво, када деца имају прегршт дилема, не само у односу на себе него и на своју околину. Представа им објашњава да нису усамљени у томе и да је то период кроз који мора да се прође на путу од детињства до зрелог доба.

Позоришне радионице су трајале од септембра, а с младима који су  прошли аудицију, њих тринаесторо, радио је Ненад Пећинар, који је свој рад засновао на идеји игре. Циљ је био да се млади глумци упознају с глумачким елементима и позоришном литературом. Пројекат су финансирали Покрајински секретаријат за образовање и Градска управа за културу.

– Кроз тај процес млади су стекли одређену слику о томе шта је заправо театар и на неки начин смо их увели у позоришну причу, али као образовну публику – каже Пећинар. – Успело им је да пређу рампу и да савладају основне елементе глумачке игре, у чему смо им свесрдно помагали.

Радионице ДКЦНС-а постоје већ неколико година, а ово је четврта представа коју раде. Полазници су без значајнијег глумачког предзнања.

– Настојимо да извучемо максимум из њих, не намећући им своја решења, него их подстичући да сами промишљају и развијају креативност – каже Северина Простран Милетић, додајући да њихова мисија није само да привуку тинејyере да се баве глумом, него и да посећују позориште. – Представа је синергија њихове енергије и нашег знања, а надамо се да ћемо тим комадом новосадским тинејyерима помоћи да се што боље снађу у том специфичном добу, када одрастају, траже себе и изграђују своје ставове, али и њиховим родитељима.

Деветаестогодишња Александра Вучковић, једна од глумица у представи „Teenage story”, је представу у којој је играла описала као, пре свега, едукативну, али и духовиту и интересантну јер, како каже, циљна публика ће боље прихватити информације када их прима од неког ко заиста саосећа с њом. Њен глумачки колега, осамнаестогодишњи Милош Мацура објаснио је да акценат у целој причи није био на самој уметности, него на мешавини забаве и едукације.

– Научили смо основне елементе сценског говора, сценског покрета, како да артикулишемо наш говорни апарат... – каже Милош. – Било је напорно, али то је сладак бол, када си уморан, али знаш да си постигао и урадио нешто добро.

Осамнаестогодшња Теа Булатовћ, која у представи глуми Ирену, „фолкерку” која је, поставши свесна околине и да је то што ради лоше, постала „рокерка”, каже да јој је изградња лика била посебно изазовна.

– Ирена и ја имамо једну сличност – пребрзи раст груди у раним тинејyерским годинама, због чега смо обе биле ужасно несрећне и трпеле задиркивања – објашњава Теа. – То је моја једина повезаност с ликом, на основу чега сам и изградила Ирену.

Како каже, изласка на сцену се не боји већ га сматра изузетним искуством, које свако треба да проба, у било којем животном добу.

– Тренутак када станеш пред публику и треба нешто да кажеш је невероватан. Сам процес рада је забаван, продуктиван, али и напоран, но, осећај после тога је апсолутно катарзичан – одушевљена је Теа.

Д. Ристић

 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести