Станари Танурџићеве палате траже кречење зграде

Представнице станара Танурџићеве палате тражиле су јуче на седници Комисије за представке и предлоге помоћ од Града за санацију, односно кречење фасаде, која је, како су рекле, у доста лошем стању.
Stanari Tanurdžićeve palate traže krečenje zgrade Foto: V. Fifa
Фото: Станари Танурџићеве палате траже кречење зграде Фото: В. Фифа  

Најкритичнији је изглед петог спрата, који је, по њиховим речима, ругло града, а зграда има више од 50 станова, међутим, станари, како кажу, нису у могућности сами да обнове целу површину те зграде. Житељи из Улице Модене 1 и раније су се обраћали Комисији тим поводом, а она их је тада упутила да своју молбу усмере на Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада. 

– У одговору који смо од њих добили стоји да су они вољни да направе пројекат, али да нису надлежни за финансије, те су нас упутили на Град и рекли да су својевремено издвојене паре за обнову фасада које су биле критичне – рекла је током свог излагања једна од представница. – Наша фасада није критична у том смислу да може пасти некоме на главу, али је треба освежити јер она ипак представља град, види се на свакој разгледници. Треба да се види не то ко је надлежан за тај проблем, него да ли има новца да се та фасада среди, као и пети спрат, и да се путем доношења одлуке санкционишу они који нарушавају изглед зграде.

Како су нагласиле, њихова зграда последњи пут је окречена када се у граду одржавало Светско првенство у стоном тенису, односно када је изграђен Спенс. Представници Комисије казали су им да најпре мора да се утврди у чијој је надлежности решавање проблема те зграде да би се предложило обезбеђивање новца за обнову фасаде. Представнице станара су додале и да и Град донекле користи њихову зграду, односно кров, на којем је јавна расвета за осветљавање Цркве Имена Маријиног, те да за то не добијају никакву услугу. Због тога су од Комисије затражиле и одговор на питање коме се могу обратити и тражити накнаду за коришћење њихове зграде у ту сврху.

Од Комисије је јуче помоћ затражио и Душан Пуцар с Клисе, који живи у Улици др Милорада Павловића 12, а чија кућа нема прилаз ни с једне стране, иако је легализована још 2005. године и за њу има употребну дозволу. Комисија је јуче разматрала представку Удружења грађана „Ливада“ из Сремске Каменице, који су затражили да се изгради главни пут на одређеним парцелама и да се реконструишу две ћуприје преко Роковог потока.

Александар Матић из Петроварадина истакао је проблем канализације у Ливадској улици у Петровардину, која није прикључена на градску канализациону мрежу већ дуги низ година, и затражио одговор од Комисије о томе када ће Скупштина града заседати о промени Одлуке о уклањању отпадних вода, чиме би се омогућило пројектовање канализације ниског притиска и додатних пумпи, што би, како му је речено, решило проблем. Милица Миладиновић предложила је неопходности проналажења начина како да се користи земљиште на Железничкој станици код „Локомотиве“.

Комисија је све представке евидентирала и проследиће их надлежним институцијама и службама, а добијене одговоре ће доставити грађанима на кућне адресе.  

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести