У Кисачу се гради канализација, у плану кружни ток

Кисач је тренутно велико градилиште, с обзиром на то да се у том селу, у којем је у прошлости комунално опремање често неоправдано каснило, гради канализациона мрежа.

То је највећа инвестиција у том месту у последњих неколико година, а вредност посла, чији је инвеститор град Нови Сад, јесте 316 милиона динара.

– Тренутно се пострављају цеви у дужини од 5,2 километара од Кисача до пречистача који се налази крај Руменке, а од априла би требало да започне изградња 15 километара канализационе мреже у селу – рекао је председник Комуналне комисије при локалној месној заједници Недељко Лугоња. – Уколико све буде текло по плановима, реално је да до краја 2017. године комплетан Кисач добије канализацију.   Успостављање канализационе мреже много ће значити мештанима, с обзиром на то да тренутно свако домаћинство има септичку јаму, а због положаја села, подземне воде често задају муке Кисачанима. Радови напредују, али појавили су се и неочекивани проблеми. Конкретно, када је ископана земља крај месне поште где треба да се изгради сабирни колектор, радници су наишли на гомилу каблова и инсталација које нигде нису уцртане! Како је то, нажалост, у Србији чест случај, за те инсталације нико није надлежан, испада да су водови „свачији и ничији”, па је на видику чак и измештање колектора. Кисачани мисле да није логично да колектор буде у ширем центру села јер, осим приличне вероватноће да се опет наиђе на неке инсталације, мештани сматрају да ће се непријатни мириси ширити тамо где борави и(ли) пролази доста људи.

Осим канализационе мреже, у Кисачу је у овој години планирана и изградња кружног тока на коловозу у центру села. По речима председника МЗ Јана Славика, тиме би требало да се побољша безбедност саобраћаја у том месту, с обзиром на то да многи возачи кроз Кисач возе прилично брзо, а кружни ток би корисно успорио саобраћај. Пројекат за тај посао је у изради, а да би се он обавио, потребно је да се реши измештање споменика у центру села.

Д. Кнежић

 

EUR/RSD 117.5843
Најновије вести