У Луци Нови Сад постављен нов рекорд у претовару

– Лука Нови Сад је у овој години претоварила око 750.000 тона робе, што је количина као у целој 2013. години – изјавио је на конференцији за новинаре директор новосадске луке проф. др Александар Милованчев

приликом представљања пословних резултата у овој години.  – Без ризика од грешке могу да најавим да ће Лука Нови Сад постићи апсолутни рекорд претовара у овој години јер ће укупан резултат бити неколико стотина хиљада тона већи од досадашњег рекорда, пошто је овогодишњи род жита солидан. Лане је претовар био безмало милион тона, што је тада био рекорд.

Он је подсетио на податак да је у првих шест месеци 2013. године, дакле пре него што је стао на чело Луке Нови Сад, претоварено свега 198 тона робе. Пословни успех, предочио је директор Милованчев, не припада само новом менаyменту већ је заслуга и произвођача житарица и трговаца.. 

– Успех се огледа и у томе што смо уплатили држави дивиденду од око 6,1 милиона динара, премда је у Луку, чији је власник држава, у потпуности уложено знатно новца у инвестиције. У буyет Србије уплатили бисмо и већи износ дивиденде да прошле године Лука није морала да плати око 150.000 евра једном страном предузећу које је тужило Републику Србију, Слободну царинску зону и Луку Нови Сад за више од 800.000 евра. И резултати пословања били би видно бољи да нисмо наследили судски спор због којег је наше државно предузеће морало да плати приватној компанији  око 17,2 милиона динара – истакао је Милованчев .

Током протекле две године, откако фирмом газдује ново пословодства, директор је казао да је уложен труд да се уведе ред, све је било девастирано.

– Издвојили смо значајну своту за нову вагу, адаптацију пристанишне зграде, за царинску испоставу, царински терминал и управне зграде, за изградњу отворених царинских складишта, поправку саобраћајница и постављање нове расвете. Колико ће ове године укупно новца бити издвојено за инвестиције знаћемо на крају године, сада радимо по инвестиционом програму – поменуо је директор.

У сусрету с новинарима осврнуо се и на рад других лука у Србији, рекавши да су све знатно смањиле обим пословања, док је једино новосадска претовар значајно увећала.

– Прошле године добили смо написмено од Агенције за приватизацију и Министарства привреде да Лука Нови Сад више није предмет власничке трансформације, односно да је изузета. У септембру очекујемо да добијемо лиценцу лучког оператера и да Лука буде проглашена лучким подручјем  – навео је Александар Милованчев, рекавши у одговору на новинарско питање да не може поуздано да каже колика је вредност капитала предузећа, али да новосадска лука заузима око 24 хектара површине, од којих су на 20 објекти.

З. Делић

 

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести