У Народној кухињи Црвеног крста Новог Сада: Јабуке, оброк и лепа реч

Светски дан хране (16. октобар) и Светски дан борбе против сиромаштва (17. октобар), Црвени крст Новог Сада, заједно с Градском управом за социјалну и дечју заштиту и Ротари-клубом „Нови Сад” већ десет година заредом обележава дељењем топлих оброка и око три тоне јабука на пунктовима Народне кухиње у граду.
NardnaKuhinja-BLU_142
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Будући да се дневно подели 600 топлих оброка, толико корисника Народне кухиње је добило по пет килограма јабука које је обезбедио Ротари-клуб.

„Град Нови Сад подржава низ програма и активности које се реализују током октобра, Месеца солидарности, а једна од таквих мера је и Светски дан борбе против сиромаштва који обележавамо с корисницима Народне кухиње, Црвеним крстом Новог Сада и пријатељима из Ротари-клуба „Нови Сад”“, рекла је помоћница градоначелника за социјална питања Љиљана Коковић.

„Град Нови Сад води одговорну социјалну политику, издвајајући пет одсто из буџета за социјалну заштиту. То су мере које су усмерене у правцу спречавања даљег ширења сиромаштва и ублажавање тренутног. Важно је да напоменем да је број корисника социјалне помоћи и корисника Народне кухиње смањен.“

Фото: Дневник/ Б. Лучић

Пријем захтева за социјалне пакете

Црвени крст Новог Сада и Градска управа за социјалну и дечју заштиту традиционално имају програм директног ублажавања сиромаштва дељењем по 1.200 хигијенских и прехрамбених пакета и 600 кубних метара огревног дрвета социјално угроженом становништву. Јавна набавка се приводи крају, а сви који желе да поднесу захтев за ту врсту социјалне помоћи, која ће бити подељена у другој половини новембра, то могу учинити до краја октобра у магацину Црвеног крста (Раде Кончара 1, Петроварадин). Право на пакете имају пензионери с најмањим примањима, вишечлане породице, стари и болесни, незапослени.


Од 2002. године Град финансира услугу Народне кухиње, која се налази у Футошкој 14 и Футошкој 67.

„Осим корисника који долазе на пунктове Народне кухиње, имамо и тридесетак оних којима достављамо следовање на кућну адресу јер нису у могућности да сами дођу и преузму оброк“, истиче секретар Црвеног крста града Драган Лазић.

„Број наших корисника је стандардан, али се лети смањује, а зими повећава. Једино у приградским насељима, где поделимо месечно 800 ланч-пакета, примећујемо благо смањење броја корисника.“

Ротари-клуб „Нови Сад”, такорећи, прати традицију, те из године у годину, уз помоћ пријатеља чланова клуба, прикупи око три тоне јабука за кориснике Народне кухиње. А самим корисницима је свака помоћ и те како важна и дободошла.

„Код нас се ситуација из дана у дан мења и људима који у тренутку остану без посла, помоћ много значи“, каже корисница Народне кухиње Бранислава Средановић, незапослена мајка четворо деце.

„Свако у комшилуку баца храну, а у улазу поред имају бакицу којој би значо тај вишак. Увек постоји начин да помогнете некоме. Мени Народна кухиња много значи јер не бих могла да приуштим својој деци и школу и да им редовно скувам, да плаћам рачуне, а овако макар не морам да размишљам о храни и хлебу.“

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести