Укуси Војводине: Гастрономски рај у Лиманском парку

Лимански парк је и ове године домаћин дводневне манифестације "Укуси Војводине" која је отворена у суботу, а трајаће и у недељу од 12 до 20 сати, нудећи комплетну војвођанску гастрономску понуду на једном месту.
р
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Парк је данас пре званичног термина отварања био препун посетилаца, а увелико су се и јела крчкала на лаганим ватрама, када је екипа "Дневника" обишла штандове.

- Посебно нам је драго што се, за шест година откако траје, фестивал  развио у препознатљивом правцу и постао манифестација која се жељно ишчекује - рекла је менаџерка фестивала из Удружења "Интерфест" Јадранка Бељан Балабан. - На радост посетилаца, а задовољство организатора, преко 120 излагача представља своје производе, а међу њима су најбројнији мали произвођачи, односно пољопривредна газдинства и мале породичне фирме које се баве прерадом хране. Како то у Војводини бива, највише је у понуди сухомеснатих производа, затим различитих врста сирева и разних намаза од воћа и поврћа. Ту су и произвођачи мармелада и ајвара.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Како каже, туристичке организације су препознале значај гастрономије и учешће домаћих производа, у креирању укупне туристичке понуде, те су подржали своје излагаче. Тако су ту Жабаљ са својим брендом "путеви меда и сира", Нови Сад са "Новосадским винским путем" и "Органски Сад Нови Сад", као и препознатљиви брендови за целу нашу земљу: бегечка шаргарепа и фрушкогорски липов мед. Велики број је винарија и произвођача ракија и ликера, уз неизоставно крафт пиво.

- Ту су Сремски Карловци са понудом вина, меда и куглофа, али и  Бачка Паланка - објашњава наша саговорница, рекавши да су сваке године међу излагачима и удружења жена из целе Војводине. -  Поред домаћих производа у понуди су и кувана јела од пасуља до свињског и овчјег паприкаша, затим рибљих паприкаша и печених кобасица. Удружење "Цитадела" из Србобрана довело је госте из Мађарске, са два кувара члана мађарске кулинарске репрезентације. Они кувају рибљи паприкаш и коленице, али на мађарски начин.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Од јела, на штанду "Златни Банат", у понуди су били јагњећи паприкаш и то порција по цени од 600 динара, затим крилца за 500, а димљене буткице се продају за 600 динара по порцији. Врат је такође 600 динара. На традиционалан начин "Банатска трпеза" је спремила за гурмане димљене кобасице са качкаваљем за 400 динара, гурманске шкембиће за 500, пилећу кавурму за 500, а толико стају и папци у сафту. Гурмански шкембићи су такође 500 динара, док за говеђи гулаш треба издвојити 600 динара за порцију.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Домаћим колачима се сви радују, те су тако неизоставни део понуде на фестивалу. Тако су домаћице направиле штрудле са вишњама и маком, а за око пола килограма треба издвојити 350 динара, док килограмске коштају 700. На штанду мађарске кухиње осим куваних јела продају се и колачи без глутена. Паковања су од пола килограма, а може се бирати између шапица, ванилица, бакиних колача и шам ролни. Цена је 500 динара. За хладну лимунаду са медом треба издвојити 200 динара.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Долазим редовно на манифестацију, сваке године да пробам нешто ново, а сад сам нашао јагњећи паприкаш и много је добар, уз домаћи хлеб - похвалио нам се Жељко Биличић. - Свиђа ми се шаролика понуда свега и свачега, већ смо прошетали и купили све што нам треба. Једино што ми не прија је чињеница да је све скупље у односу на раније године.

Новосађанин Милан Јовановић каже да дође сваке године са децом, јер она баш воле да испробавају нове укусе.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Деца за доста војвођанских ствари нису никад чуле, а овде су свашта виделе и пробале први пут, зато нам је манифестација тако драга и баш је волимо - каже Јовановић, док нам ћеркица објашњава како је пробала мед од јагоде и много је укусан. Пробала је и сок од јабуке за који каже да се осети да је природнији и другачији од куповног. 

Осим одличне војвођанске клопе, посетиоци ће имати прилике да кроз радионице науче неке нове рецепте традиционалних војвођанских јела. За најмлађе, овогодишња тема фестивала су шљиве, те ће са васпитачима правити гомбоце и пекмез. За њих су организоване и традиционалне игре такмичарског ранга, те ће се надметати у навлачењу конопца, кликерању и игри између две ватре.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Хумани цветни кутак

На манифестацији смо се срели са колегиницом из наше куће, Јасном Будимировић, која је заједно са једном од организаторки фестивала  Наташом Будисављевић Радишић договорила да продају цветне аранжмане, како би помогли Данијели Стрбачки Главић, самохрамној мајци троје деце чији је муж недавно преминуо од рака, а и она се сама суочава са лечењем рака дојке.  - Наташа ми је предложила да направимо цветне аранжмане која иначе сама прави, те да их продајемо на "Укусима Војводине", а новац од продаје проследимо мами Данијели - прича Јасна Будимировић. - Чак и саксије сама прави, а цвеће је из њене баште из Иванче и једноставно је за одржавање. Углавном су то врсте које се више прскају него заливају попут чуваркуће, кућне среће или мини четинарске врсте. Мањи аранжмани коштају 2.000 динара, док већи стају 2.200.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести