Вода с бунара у граду није за пиће

Институт за јавно здравље Војводине, на основу Уговора с Градом Новим Садом, контролише здравствену исправност воде за пиће

из фабрике воде и водоводне мреже ЈКП „Водовод и канализација”. На основу микробиолошких и физичких анализа укупно 558 узорака воде за пиће, сваког дана у месецу ради се 18 узорковања и анализа. До половине сптембра утврђена је здравствена исправност 93 одсто узорака, односно микроболошка исправност 96,42 одсто и у исто толиком постотку физичко-хемијска исправност анализираних узорака воде за пиће.

Кад је у питању исправност воде за пиће из јавних бунара на територији града, грађани се константно упозоравају на то да су они алтернативни извор водоснабдевања. Утврђено је да они физичко-хемијски не испуњавају прописане захтеве и самим тим Институт за јавно здравље грађанима препоручује да за пиће и обављање личне и опште хигијене користе воду из градског водовода. Током протеклог месеца, на три бунара на територији града утврђено је да су микробиолошки неисправни: „Снежна Марија”, онај код ресторана на Рибарском острву и бунар у Улици Јожефа Марчока.

Стручњаци Института раде и на утврђивању параметара хемијског и еколошког статуса површинске воде Дунава. Узорковањем и анализом воде с јавног купалишта Штранд (33 узорка), Официрац, купалишта Вок у Футогу и Бегечке јаме (по пет), утврђено је да су сви задовољили прописани норматив за купање и рекреацију на води. Ипак, и поред тога, чињеница је да у свим узорцима има и бактерија показатеља фекалног загађења, а чак у три четвртине узорака бактерија показатеље свежег фекалног загађења. Због тога се људима препоручује обавезно туширање здравствено исправном водом при изласку из реке.

На територији АП Војводине до половине септембра регистрован је 301 случај заразних болести, што је на приближно истом нивоу као у истом периоду лане. У структури заразних болести респираторне инфекције су водећа обољења. У тој групи највише оболелих (2.132) пријављено је под дијагнозом стрептококног тонзилитиса и фарингитиса, док је 172 оболело од варичеле. Регистровано је и 18 случајева великог кашља, а у групи паразитарних болести регистроване су укупно 172 особе оболеле од шуге, што је 20 одсто више од истог периода прошле године.

У групи полно преносивих болести регистровано је укупно 26 оболелих особа – осам случајева гениталне хламидијазе, четири случаја сифилиса, три случаја гонореје, а од хепатитиса Б и Ц оболело је 12 особа.

У групи зооноза регистровано је укупно шест оболелелих особа, од Лајмске болести регистровано је 12 оболелих, а пријављено је и девет епидемија.

Б. Павковић

 

Оснажите свој живот

Институт за јавно здравље Војводине под слоганом „Оснажите свој живот” 29. септембра обележава Светски дан срца. Тим поводом у холу Института посетиоци ће тог дан имати прилику да бесплатно провере вредности крвног притиска, шећера у крви и индекса телесне масе, као и да сазнају нешто више о факторима ризика за настанак кардиоваскуларних болести. Светски дан срца прилика је да се истакне значај здравог окружења и потреба да направимо здраве изборе за здравље срца тамо где живимо и радимо.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести