Вршилац дужности бира се у понедељак

Након што је Школски одбор сменио дугогодишњег директора ОШ „Прва војвођанска бригада” Душана Косановића, вршилац дужности те функције требало би да буде изабран у понедељак,

на седници која ће се одржати у 20 часова, како нам је рекла једна од кандидата за то место, иначе помоћница директора, Сунчица Торбица. Наиме, на претходној седници Школског одбора у тој осмолетки, одржаној у четвртак, осим Сунчице Торбице, за место в. д. директора предожен је и наставник физичког Оливер Стојановић. 

– Период на који се бира вршилац дужности траје 180 дана, након чега следи избор сталног директора школе – објашњава Сунчица Торбица. – Чекамо да се све то реши и да се вратимо на нормалне услове за рад, ипак смо ми школа.

Одлуку о разрешењу досадашњег директора ОШ „Прва војвођанска бригада” Душана Косановића коју је донео Школски одбор Покрајински секретаријат за образовање је прихватио. Разлог су, како је рекла Сунчица Травица, која, иначе, није члан Школског одбора, пропусти у администрацији. Косановић ће, упркос причама о притисцима на поједине наставнике и родитеље, које су се појавиле у појединим медијима, остати у школи на месту наставника. Како је објаснио покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш, након разрешења директор има право да буде рапоређен на послове који одговарају степену и врсти његовог образовања, а ако не постоје одговарајући послови, остварује права као запослени за чијим је радом престала потреба.
– Остаћу у школи као наставник, а након шест месеци ћу се поново кандидовати за директора јер су ме тако саветовале многе колеге – каже Косановић.

По речима Сунчице Травице, услед интересовања медија о случају Косановићеве смене, ситуација у школи је „кризна и тешка, због неизвесности и психолошких притисака”.

– Пласирају се информације без провере, што утиче на цео колектив и одражава се на наставу. Тиме се значајно угрожава углед наше школе, а резултати дугогодишњег рада су у сенци – тврди Сунчица Травица.

Д. Ристић

И нови председник Актива директора
Косановић, који је био и председник новосадског Актива директора основних школа, дао је оставку на то место пре дешавања око његове смене у школи. Разлог је, како нам је рекао, што му је та функција постала терет. По његовим речима, Актив ће вероватно на првом наредном састанку изабрати новог председника.

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести