Вучевић: Рекордна сума у каси оличење снаге града

Скупштина Новог сада усвојила је 33,584 милијарде динара вредан ребаланс буџета, којег је градоначелник Милош Вучевић пред заседање окарактерисао као "рекордан у свим аспектима".
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како је назначио, "никад већи буџет" осликава снагу Града унимало једноставним околностима, а увећан је за 4,5 милијарде динара, односно 15,54 одсто у односу на првобитни прорачун. Вучевић је напоменуо и да је од те 4,5 милијарде 2,19 милијарде неутрошеног новца, али је и пројектован приход у овој години већи за 2,3 милијарде динара.

- На основу првих пет месеци, Град има претпоставку да ћемо приходовати 2,3 милијарде више него што смо планирали. До тог закључка смо дошли зато што је порез на зараде до 13. маја, већи за 23,53 одсто у односу на исти период прошле године, доприноси за уређивање грађевинског земљишта већи су за 107,45 одсто у односу на исти период прошле године. Порез на имовину више је наплаћен у износу од 76,23 одсто него у истом периоду прошле године. Продаја грађевинског земљишта 408 посто већа у односу на исти период прошле године - истакао је Вучевић.

Како је појаснио, од 4,5 милијарде које се расподељују ребалансом, 2,566 милијарде намењене су капиталној потрошњи, те је сада укупно 34,68 одсто буџета намењено капиталним улагањима.

- Мислим да кад ово кажете пристојном и нормалном човеку, онда је све јасно. Буџет је дефинисан у износу 33,584 милијарде динара, а подсетићу вас да је 2011. године износио 14,429 милијарди динара - нагласио је новосадски градоначелник.

Он се осврнуо на критике из појединих опозиционих странака да је то буџет који крпи рупе, да је лош, и поручио да оне долазе "од људи који нису могли да дођу ни до 15 милијарди, а капитални буџет није прелазио пет милијарди динара".

- Данас је капитални буџет Новог Сада преко 12 милијарди динара за капиталне инвестиције и субвенције. Ту не рачунам Фрушкогорски коридор, брзу пругу, Ковид болницу, Клинички центар Војводине - блокове Б и Ц, не рачунам мост, централни пречистач, депонију, јер то све финансира држава. А све те паре долазе у Нови Сад.  Њихов цео буyет је био колико ми сад издвајамо за капиталне инвестиције, када се још боримо против короне и имамо ванредну ситуацију - изјавио је Милош Вучевић.

Он је подсетио и да се Град одрекао не малог прихода од закупа земљишта, заузећа јавне површине и пословног простора.

-  Ти стручњаци сад причају о криминалу. Зашто су имали тако мали буџет? Па зато што ништа нису радили, сем што су крали и пунили приватне yепове. Нестале су нам паре, нестали булевари. Срам, бре, да их буде! - изјавио је Вучевић додавши да је овогодишњи буџет снага Новог Сада и победа свих Новосађана.

Говорећи о најважнијим новим пројектима, Вучевић је издвојио спортски центар у Футогу, где ће се градити затворени олимпијски и један мањи базен, укупне вредности 900 милиона динара, док ће ове године за почетак радова бити издвојено 105 милиона динара. У питању је трогодишњи пројекат, први такав који Град изводи и финансира.

- Затварамо базен на Сајмишту с "балоном" и грејањем, вредност је 130 милиона динара. Настављамо фекалну канализацију и водоводну мрежу у насељу Боцке, где само ова инвестиција кошта 350 милиона динара. Ове године за наставак радова издвајамо 80 милиона динара. Садови у Петроварадину коначно добијају канализацију за 200 милиона динара. Ове године крећемо, а у питању је двогодишње финансирање - напоменуо је новосадски градоначелник.

По његовим речима, пошто је радна зона "Север 4" потпуно распродата и заузета, "страшно важна ствар" за развој града је нова радна зона у Каћу дуж пута за Зрењанин.

- Ове године тамо улажемо 150 милиона динара, а укупна вредност је 865 милиона динара. Град доводи комуналну инфраструктуру за нове фабрике и погоне где ће радити Новосађани и грађани из суседних општина. У "Север 4", где радимо са ЦТП-ом и "Нидеком", ове године улажемо 75 милиона динара, укупно 150 милиона - назначио је Милош Вучевић.

Како је истакао, ове године почиње "дуго чекана" реконструкција и проширење Медицинске школе "7. април", у шта ће, током три године, Град уложити 317 милиона динара, а ове године 42 милиона. За уређење Градског гробља Нови Сад ће издвојити 207 милиона динара.

За социјалу је, по његовим речима, издвојено додатних 141 милион, од којих 28 милиона динара за субвенције боравка деце у приватним вртићима.

- Оно за шта никада нису давали паре, а исто нам држе придике, издвојили смо 21,8 милион динара за пратиоце деце с посебним потребама. Хајдете сви ви који причате да Град не даје паре - заћутите једном! Погледајте једном колико смо дали пара за осетљиве социјалне категорије у Новом Саду. Плаћамо персоналне асистенте, плаћамо личне пратиоце. Када је Град давао оволико пара, када је давао оволико и у погледу екологије? - упитао се Вучевић, и наставио: - По основу кредитне линије са ЕБРД-ом, обезбедили смо осам милиона евра за 10 електричних аутобуса и три пратеће пунионице. Уз 130 аутобуса на ЦНГ, питања централног пречистача и регионалне депоније чине део наших напора за здравију животну средину.

Што се тиче субвенција, он је рекао да је Град издвојио 2,9 милијарде ове године, од чега се две милијарде односе на капиталне субвенције. Вучевић је указао да је Град кроз ребаланс највише помогао ЈГСП "Нови Сад" са 300 милиона динара, пошто је ово предузеће претрпело највише због пандемије ковида, а уз то су и "драстично појефтиниле ђачке и студентске показне карте", док је цена карте од 65 динара "испод сваког економског критеријума". ЈКП "Пут" добио је  још 200 милиона динара за асфалтирање путева и саобраћајну сигнализацију.

- За културу, веровали или не, издвајамо нових 694 милиона динара. За Европску престоницу културе 200 милиона и њихов буџет повећавамо на преко 330 милиона динара за ову годину. Од Републике смо добили 300 милиона динара за фасаде у граду и настављамо уређење пре свега у Подграђу, али и у Алмашком крају, центру града, Петроварадинском мајуру. Ово су невероватни бројеви и веома сам поносан - закључио је Вучевић.

Како је истакао, Град ће градити Ботаничку башту у Петроварадину на преко четири хектара иза ОШ "Јован Дучић", која је дефинисана још 1963. године.

Из опозиционих ДСС и СРС, пак, поручили су да су против ребаланса градског буџета. Тако је председник одборничке групе "ДСС - Милош Јовановић" Бојан Радојевић поновио да се градски буџет не планира довољно прецизно и отуд ребаланси у кратким временским периодима.

- Тај новац није добро искоришћен и градска власт нема довољно идеја ни великих кавлитетних пројеката који би решили постојеће проблеме или понудили нека нова решења за Нови Сад - напоменуо је Радојевић.

Он је критиковао одлуку о задужењу Града код ЕБРД-а за електричне аутобусе, јер у градској каси има вишка новца који за то може да употреби, док куповина аутобуса не решава системски проблем саобраћаја у Новом Саду. За Радојевића је део решења увођење елемената шинског јавног превоза на правцу исток-запад.

Радојевић је напоменуо и да Нови Сад није конкурисао за новац код Министарства енергетике за субвенционисање замене столарије, те је тиме директно оштетио Новосађане.

ДСС је подржао пројекат Ботаничке баште, који је, како је Радојевић напоменуо, чамио у фијоци од 2007. године. Такође, поздравио је и најављено решење преласка бициклиста преко Моста слободе.

Троје одборника СРС гласало је против ребаланса градског буџета, јер, како је указао председник одборничке групе Ђурађ Јакшић, није реално планиран ни на приходној ни на расходној страни, та да постоје основане сумње да може доћи до великих одступања.

Јакшић сматра да су велике непознанице у време пандемије и да је требало обазривије планирати приходну страну буyета, поготово 110 милиона евра прихода од пореза на зараде, добит и капиталне добитке.

- Овај ребаланс буџета не доноси ништа спектакуларно ново. Он не мења суштину изворног буџета и непобитно је потрошачки. Три четвртине се гура у текућу потрошњу, а једна четвртина иде на капиталне издатке и камо среће да се тај капитални део оствари у великом проценту, али то претходних година није био случај - изјавио је Јакшић, критикујући да 20 одсто додатног новца из ребаланса, 913 милиона динара, "градска власт гура у субвенције градским предузећима". Такође, указао је да се, рачунајући и услуге и буџетске фондове износ субвенција пење на 5,5 милијарди динара.

Скупштина града је, између осталог, до краја заседања усвојила и низ урабнистичких планова, потвдрила одлуку о постављању бисте др Петру Шварцу. Именовала је и директоре "Водовода и канализације", "Чистоће" и "Градског зеленила", који су до сада били у в. д. стању, поставила је и нову директорку Центра за социјални рад Јелену Зорић уместо Добриле Чачије, и потврдила расписивање конкурса за директора ЈГСП "Нови Сад".

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)
Помоћ туристичким агенцијама

За туристичке агенције Град је определио 11 милиона динара, истакао је јуче Милош Вучевић.

- Помоћи ћемо више од 50 агенција које ће добити субвенције, оне са до три запослена 150.000 динара, а оне са више од три запослена 250.000 динара. Успели смо да нађемо правни модалитет да им помогнемо. Не кажем да су велике паре, али нису ни мале и бар ће им мало олакшати - рекао је Вучевић.

Он је напоменуо и да је Град повећао средства за микро и мала предузећа, са 15 на 24 милиона динара.

С. Кр.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести