Вучевић: Нова ера јавног превоза уз електричне аутобусе

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и регионални директор Европске банке за обнову и развој Матео Колангели потписали су Уговор о кредиту у циљу реализације Пројекта набавке до десет нископодних електричних аутобуса са повезаном инфраструктуром за пуњење, под окриљем Програма „Зелени градови“ ЕБРД који је заснован на великом искуству те институције у инвестирању у општинску/градску  инфраструктуру.
2
Фото: Grad Novi Sad

- Увођење аутобуса на електрични погон у део јавног превоза путника је од великог значаја за Нови Сад.  Идемо у корак са светским и европским трендовима који прате технолошки развој превозних средстава, а оно што смо најављивали у периоду иза нас, коначно смо формализовали потписивањем овог Уговора. Са великим задовољством и нестрпљењем очекујемо реализацију куповине првих електричних аутобуса, чиме креће нова етапа јавног превоза у граду. ЈГСП „Нови Сад“ је расписало тендер за куповину првих десет електричних аутобуса и куповину пратеће инфраструктуре 4. новембра, рок за подношење понуда је 4. јануар 2022. године, док је рок за испоруку 13 месеци. ЕБРД ће финансирати ову куповину са кредитом од осам милиона евра на период од осам година, односно уз две године грејс периода и шест година отплате, са каматном стопом од 1,1 %. Хвала Европској банци за обнову и развој на подршци за до сада реализоване пројекте, као и за оне који нас очекују, а то су изградња регионалне депоније и пројекат везан за алтернативне изворе снабдевања топлотном енергијом за град - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Регионални директор Европске банке за обнову и развој Матео Колангели се захвалио градончелнику и његовим сарадницима на одличној сарадњи и нагласио да Нови Сад дефинитивно припада породици „Зелених градова“.

- Сада смо отишли корак даље, јер смо након успешно реализованог пројекта са ЈГСП „Нови Сад“ и набавке великог броја аутобуса на природни компримовани гас, започели процес набавке електричних аутобуса. Заједнички циљ нам је очување животне средине и стварање услова за квалитетнији живот људи у градовима – рекао је Матео Колангели.

Solista
07.12.2021 • 14:20
Koliko bi bili zadovoljni da ujutro za grad iz Budisave ide bus sa grejanjem....06h....
EUR/RSD 117.4890
Најновије вести