Амбасадори ЕУ: Брзина уласка Србије у ЕУ зависи од реформи

БЕОГРАД: Амбасадори Холандије, Француске, Италије и Румуније поновили су данас да брзина уласка Србије у ЕУ зависи исључиво од реформи, али и да је на том путу потребна посвећеност и ЕУ и земаља Западног Балкана.
evropska unija srbija
Фото: Ilustracija

На амбасадорском онлајн панелу о прошлости, садашњости и будућности ЕУ, а на коме је учествовао и шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици, холандски амбасадор Жил Бешор Плуг је рекао је да ће за ЕУ бити кључно да прати јунске изборе у Србији јер ће они бити један од показатеља докле се стигло с реформама.

Плуг сматра да криза због пандемије корона вируса неће пресудно утицати на дијалог Србије и ЕУ, али је додао да је за проширење потребно време иако су и ЕУ и земље Западног Балкана посвећене томе.

Тема проширења на панелу Западни Балкан - ЕУ у Загребу како каже, није била у фокусу јер је акценат стављен на пандемију и превазилажење кризе.

Према његовим речима, један од највећих изазова за ЕУ је да остане отворена за критике и различита мишљења како њених чланица, тако и земаља које нису њен део, јер је, дискусија један од основа ЕУ.

Плуг је додао да је је садашњим генерацијама деце одрасле у доба просперитета, која могу свуда да путују слоодоно, да струдирају где хоце, тешко објаснити да може да буде другачије, и да је сарадња на свим нивоима важна да се спрече нови сукоби.

Морамо да одржавамо солидарност, мир, просперитет и благостање, а рад на томе се никада не завршава, додао је Плуг, подсећајући и на седам деценија од потписивања Шуманове декларације.

Амбасадор Италије Карл Ло Кашо је рекао да Западни Балкан треба да настави реформе које су од кључног значаја за ЕУ која је, како је нагласио, симбол важног и успешног мировног процеса који доприноси стабилности на свим континентима.

Потребно је, додаје, да земље региона спроведу реформе, а да их ЕУ награди за то.

Ло Кашо је оценио да је криза настала због вируса корона била велики тест и да је показала да сви морају да раде заједно.

Можда је на почетку кризе било је конфузије, јер је то криза без преседна, сви су се борли против невиљивог непријаетља, и сада знамо да сви заједно идемо у добром правцу и да нам је столидарност на првом месту.

Када је реч о односима и путу Србије ка ЕУ, и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони је рекао да најтеже реформе за Србију нису оне које се тичу економије већ владавине пава и корупције.

Он је додао да председник Француске Емануел Макрон, када говори о реформама, не мисли на оне инситутуционалне већ практичне које ће помоћи да ЕУ постане ефикаснија и споља и унутар ње саме, да грађани могу поново да осете и виде корист.

Фалкони је навео да су рефомре које Србија спроводи једина ствар која утиче на брзину њеног приступања ЕУ.

Амбасадорка Рууиније Оана Крисина Попа подсетила је да пријемом у чланство ЕУ посао није завршен, да је потребно да се ради на јачању и продубљивану тих веза.

Додала је да Румунија подржава земље Западног Балкана на путу реформи које се морају проћи.

Фабрици, који је оценио да је криза с пандемијом корона вируса приближила Србију и ЕУ, подсетио је да је Шуманова декларација једна од најважнијих политичких иницијатива које су европски лидери следили псоле Дргугог светског рата.

Додао је да је једна од главних порука била да се престане с ратом, да се сарађује, развијају сарадња и солидарност и заједничке вредности.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести