Антић: Односи Србије и Кине су на историјски највишем ниво

БЕОГРАД: Односи Србије и Кине су на историјски највишем нивоу, а наш развијен партнерски однос базиран је на међусобном разумевању и дугогодишњој сарадњи, али, пре свега, у последњем периоду и изузетно снажном таласу пријатељског односа између председника Си Ђинпинга и Александра Вучића, рекао је данас министар енергетике Александар Антић.
antic
Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

Он је истакао да је делегација Србије имала веома запажено учешће на Међународном сајму извоза EXPO у Шангају и да је на сваком кораку било видљиво пријатељство две државе и њених највиших фунцкионера.

Антић је нагласио да је Србија у Кини добродошла и у политичком и у економском смислу, преноси Блиц.

Он каже да је била велика част за Србију што је на значајном међународном формату премијерка Ана Брнабић говорила на отварању EXPO Сајма у друштву председника Кине, Француске, премијера Грчке, и да су на тај начин кинески пријатељи показали колико су за њих значајни односи са Србијом.

Антић је навео да је одржан велики број политичких билатералних сусрета, од којих је најважнији разговор премијерке Брнабић и председника Сија.

Министар енергетике истакао је важне сусрете са представницима битних кинеских компанија, који ће водити јачању постојећих или отварању нових перспектива за сарадњу.

Једна од њих је компанија "Хиквисион", у Хангџоуу, коју је српска делегација посетила, а која сарађује са кинеском компанијом Зиђин која је присутна у Србији.

"Људе из ''Зинђина'' ћемо замолити да разговарамо са ''Хиквисион'' да размотре да свој РНД центар отворе у Србији", поручио је Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести