Антидот: Фотографија доказ против Јеремића за корупцију

БЕОГРАД: Медијска мрежа Антидот обелоданила је данас фотографије из 2013, као доказ да је Вук Јеремић, у време када је био председавајући Генералне скупштине УН, ту функцију користио, како истиче та истраживачка мрежа, за обављање коруптивних послова и прибављање личне користи. 
Vuk Jeremić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Реч је, истиче Антидот, о фотографији снимљеној, 5. априла 2013, која је сада и материјално потврдила да наводне консултантске услуге, о којима Вук Јеремић не жели детаљније да прича, заправо и не постоје, већ је милионске уплате добијао као провизију из коруптивних послова у којима је посредовао, злоупотребљавајући функцију, која му је била поверена. 

Нови докази, указује се, недвосмислено потврђују да су се Јеремићеви наводни консултантски послови искључиво сводили на упознавање његовог главног финансијера Патрика Хоа са лидерима и министрима спољних послова, које је Јеремић упознао у време док је обављао функцију шефа дипломатије Србије. 

Јеремић је, наводе, организовао низ пословних састанака у Хонг Конгу, на којима су договарани милионски послови између приватних компанија. 

Према објављеној фотографији, Јеремић је у својству посредника и записничара присуствовао састанку између његовог пријатеља Емилиа Лозоје, првог човека мексичког ПЕМЕX-а, Чан Чаута, члана одбора директора компанија Цхина Енергy и Патрика Хоа, генералног секретара фондације Цхина Енергy Фунд Цоммиттее, стоји у саопштењу Антидота. 

Поред тога што је, присуствујући састанку у својству приватног консултатна у време док је обављао функцију специјалног изасланика министра спољних послова Србије, Јеремић очигледно злоупотребио функцију и државне ресурсе који су му били поверени, он је тим чином, истиче Антидот у саопштењу, “директо прекршио и члан 30 Закона о Агенцији за борбу против корупције који државним функционерима забрањује обављање приватних послова и делатности за време трајања функције”. 

Антидот примећује да, иако је, према расположивим доказима, консултатнске послове за CEFC и PEMEX почео да обавља још пре марта 2013. године, Јеремић је тек у септембру и новембру те године од скупштинског админитративног одбора затражио дозволу за те пословне аранжмане. 

Наводи се да је захваљујући чињеници да је као министар спољних послова Србије имао на располагању милионске буџете Јеремић обилазио свет и стварао мрежу приватних познанстава, под маском заштите територијалног интегритета и спречавања признавања једнострано проглашене независности Косова. 

Антидот констатује да је данас јасно да Косово никада није ни било циљ Јеремићевих активности, већ су то, како наводе, искључиво били приватни интереси, због којих је Јеремић био фокусиран на стварање мреже својих пословних сарадника. 

Зато, закључује се, и не чуди што се баш у време Јеремићевог министровања догодио највећи број признавања косовске независности. 

Антидот казује И да је захваљујући праву ротирања на основу којег је Србија дошла у прилику да кандидује и добије место председавајућег ГС УН, Јеремић је отишао у Њујорк, од грађана Србије добијао плату од 8. 000 долара месечно, плус милионски буџет за своје трошкове, и тада, тврди мрежа, крећу његови корупционашки послови који добијају међународни карактер. 

У саопштењу Антидота се наводи да фотографије истовремено демантују све досадашње покушаје Вука Јеремића да негира сумње да је део међународне коруптивно-криминалне мреже којој се суди у Њујорку. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести