Делегација Србије апеловала ПС СЕ да не приме Приштину у то тело

СТРАЗБУР: Представници делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе апеловали су на парламентарце ПС СЕ да не приме Приштину у то тело, наводећи да би то значило и прејудицирање преговарачког процеса и исхода као и рушење међународног права.
Savet Evrope Foto: Savet Evrope
Фото: Savet Evrope

Парламентарна скупштина Савета Европе, која заседа у Стразбуру, на данашњем седници је расправљала на тему пораста тензија у преговорима измедју Приштине и Београда.

Шефица делегације Србије Биљана Пантић Пиља је изјавила за Танјуг да су у расправи највише учествовали чланови албанске, приштинске и српске делегације.

Додаје да је у расправи учествовао и украјински посланик који заговара независно тзв. Косово Олексиј Гончаренко.

У данашњој расправи у Парламентарној Скупштини Савета Европе на тему пораста тензије између Приштине и Београда, као шеф српске делегације, истакла сам да Парламентарна скупштине Савета Европе, која се бави људским правима, треба да буде упозната са порастом насиља на Косову и Метохији од стране Албанаца према Србима, рекла је Пантић Пиља.

Истиче да је пред ПС СЕ набројала скорашње инциденте.

Упитала сам чланове Скупштине да ли мисле на те тензије, и рекла да их нисам чула као велике борце за људска права да су осудили нападе на Србе, рекла је Пантић Пиља.

Како је саопштила, пред Парламентом СЕ је рекла да је Београд посвећен дијалогу, али да Приштина мора да поштује све потписане споразуме.

Најважније је успостављање ЗСО као и да се спрече етнички напади на Србе. Или им је можда циљ коначно истребљење Срба са КиМ?! Поштовање територијалног интегритета и суверенитета је кључно за мир, закључила је Пантић Пиља.

Стална чланица делегације Србије у СЕ, посланица СВМ-а Елвира Ковач, подсетила је да је Европска унија 2011. године омогуćила процес дијалога Београда и Приштине и додала да је 19. априла 2013. потписан Бриселски споразум.

Схватајући да процес приступања ЕУ и нормализација односа треба да теку паралелно и подржавају једни друге, Република Србија ће остати у потпуности посвећена наставку процеса нормализације и дијалогу са Приштином, рекла је Ковач.

Додала је да се у најновијем извештају Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију истиче значај историјског помирења српског и албанског народа, истичуćи да дугорочно, без "дубоке нормализације" неће бити ни институционално-политичке консолидације.

Али, договор захтева конструктивизам и компромис, са обе стране, спремност на компромис је неопходна, рекла је Ковач.

Ковач је оценила да је упориште за свеобухватну нормализацију односа и помирење, могуће наћи у две кључне речи: дијалог и компромис.

Одбијање дијалога и компромиса додатно компликује међународне политичке односе и дијалог Београда и Приштине. Немогуће је доћи до решења ако се у дијалогу види слабост, ако се одбаци став да - бирати компромис значи изабрати живот, поручила је.

Нагласила је да, живот подразумева одступања и уступке, а да супротност компромису није поштење, идеализам, одлучност, већ фанатизам и пропаст.

Београд је неговао конструктиван приступ у дијалогу са Приштином покушавајући да дође до компромисног решења, док друга страна не жели да постигне договор. Дијалог је дошао до своје прекретнице: или ће се формирати Заједница српских општина или ће потонути у небитност, оцењује Ковач.

Како је истакла, последњих дана били смо сведоци кулминације дугорочне кризе дијалога, напомињући да дијалог суштински није напредовао, због нереаговања Приштине.

Чињеница је да се власти у Приштини до сада нису суочиле са санкцијама, нити са казнама међународне заједнице за такво понашање, додала је.

Ковач је нагласила да Београд очекује да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину, како би спровео договорено, а пре свега обавезу формирања ЗСО.

Дакле, став Србије је непромењен и јасан: сваки покушај решавања косовског питања могуć је само кроз успостављен механизам дијалога. Све што је до сада потписано мора да се спроведе, укључујући Резолуцију СБ УН 1244, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум... Најважније је да се осигурају права и потпуна безбедност Срба на Косову и Метохији, закључује Ковач.

Чланица сталне делегације Скупштине Србије при ПС СЕ, народна посланица ССП-а, Јелена Милошевић подсетила је чланове Скупштине да се у последњих месец дана на КиМ догодило неколико оружаних напада на Србе у којима су учествовали Албанци.

На православни Божић упуцана су два дечака Стефан (11) и Милош (21) из возила у покрету којим је управљао припадник оружаних снага Косова. Аљбин Курти је у изјави рекао да су нападнути грађани Косова. Врло је важно нагласити да су то српски дечаци на које је пуцано из пиштоља само зато што су српски дечаци. То нису грађани Косова, то су деца, изјавила је Милошевић данас у Стразбуру.

Милошевић је подсетила да је само дан након рањавања два дечака, претучен и српски младић који се враћао с Божићне литургије, као и да је пре само неколико дана пуцано на Србе који су били у возилу које је уништено од метака, а један од двојице Срба тешко рањен.

Узимајући све наведено у обзир, врло је тешко говорити о поштовању људских права на Косову, где се свако мало пуца на Србе као на дивљем западу. Срби су мете на Косову само због тога што су Срби, укинута су им сва људска права и угрожено им је основно људско право - право на живот, рекла је Милошевић.

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић позвао је данас у Стразбуру ПС СЕ да остане чврста у одбијању покушаја самопроглашеног тзв. Косова да постане члан Савета Европе.

Они који крше територијални интегритет суверених држава не би требало да буду прихваћени у организације посвећене заштити тих принципа. Упркос нападима и малтретирању Срба, привремене власти у Приштини настављају теже ка чланству у Савету Европе. Приштина је, штавише, једностраним актом сецесије 2008. године грубо прекршила демократски Устав Србије и Резолуцију1244 Савета безбедности УН, рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.3307
Најновије вести