Москва не види претње за транзит руског гаса у Србију преко Бугарске

МОСКВА: Москва не очекује да ће транзит руског гаса преко Бугарске у Србију наићи на проблеме и за сада не види сигнале да ће се ситуација потенцијално погоршати, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко у интервјуу који је емитовао информативни канал Росија-24.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Чињеница је да однос који тренутно имамо са Бугарском не може да подстакне оптимизам, велико поверење или спокој. Ипак, за сада не видимо никакве материјалне предуслове или показатеље, због чега очекујемо наставак транзита и стабилно одвијање испоруке гаса у уговореним количинама, објаснио је он, преноси агенција Тасс.

Москву и Београд су узнемирени због тренутног стања руско-бугарских односа који изазивају забринутост, приметио је руски дипломата.

Све је врло непоуздано и нестабилно и знамо зашто. Али, ипак, до сада не постоји ниједна чињеница која би указала на то да би транзит могао изненада да стане, додао је Боцан-Харченко.


Очекујемо добре везе са Србијом и после формирања владе

Русија очекује да нова влада Србије неће променити свој приступ билатералним односима двеју земаља, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

Верујемо да ће влада бити коалициона и да ће вероватно бити формирана крајем лета или почетком јесени. Очекујемо да ће се наше везе наставити, јер неће бити суштинске промене у погледу структуре саме власти, изјавио је Боцан-Харченко, преноси ТАСС.

Он је додао да садашња влада наставља да ефикасно ради у оквиру свог техничког мандата и да нема поремећаја, посебно када је у питању сарадња са Русијом и имплементација програма и споразума који се односе на руско-српске везе.


Амбасадор је истакао да српска страна узима у обзир обавезе Софије према Београду, али да Бугарска такође има одговорност за несметани транзит гаса преко Србије ка државама ЕУ.

Ако би Бугарска прекинила транзит у том правцу, за Софију би то значило огромне проблеме и неиспуњавање бугарских обавеза не само према Србији и Русији, већ и према Европској унији, нагласио је Боцан-Харченко.
 

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести