Брнабић: Трудимо се да вакцине буду у Србији већ током децембра

НИШ: Премијерка Србије Ана Брнабић казала је данас да се држава труди да омогући да вакцине против ковид-19 буду у Србији током децембра, али је навела и да ће то зависити од тога колико се брзо региструју у земљама порекла.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Она је навела да се процедуром око набавке вакцина баве надлежне службе како при Министарству здравља, тако и Батут, Торлак, као и оне при Агенцији за лекове и медицинска средства.

"Ми смо део ЦОВАX механизма али такође и билатерално разговарамо са свим странама. Од америчког Фајзера са којим имамо предуговор, кинеског Синуфарма са којим у овом тренутку радимо на предуговору, имамо комуникацију са руским произвођачем Спутњик 5 вакцине, такође и са АстраЗенеком", казала је Брнабићева новинарима у Нишу.

Према њеним речима, на питању вакцина се ради већ дуже време, неколико месеци, како би се обезбедило да Србија буде једна од првих земаља која има приступ вакцинама.

"Такође и како би обезбедили да оне прођу све стандардне процедуре на најбржи и најефикаснији могући начин. Равноправно преговарамо са свим произвођачима како би грађани Србије имали вакцину коју желе или ону у коју имају највише поверења", навела је Брнабић и додала да држава мора да гарантује да су те вакцине безбедне што се, како каже, "не доводи у питање".

Наћи ћемо ми кревете, али ко ће да лечи?

„У Београду има места да се збрину сви они којима је потребно болничко лечење, али је важно да се зна да нема довољно здравствених радника”, каже премијерка Брнабић.

Она је данас на отварању вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу рекла да је здравствени систем пренапрегнут, али да се "и даље држи".

Брнабић је подсетила да ће се ускоро отворити ковид болница у Батајници и апеловала на поштовање свих прописаних мера.

"Те мере су обавеза и препорука, али је важно да свако од нас буде одговаран и да сведе контакт на минимум, док не дође вакцина за коју се надам да ћемо је имати у децембру", рекла је премијерка.

Каже и да је у овом тренутку бесмислено да говори да ли има још кревета или не у болницама, јер истиче, није ствар у томе.

"Наћи ћемо ми кревете, није то проблем, али ко ће да лечи?", упитала је Брнабић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести