Брнабић у 2017. најзадовољнија ресором просвете

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је просвета ресор којим је у прошлој години најзадовољнија, а у овој ће се, каже, највише улагати у културу.
Premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Највише радости је донело Министарство просвете зато што смо 1. септембра успели да уведемо информационе технологије као обавезан предмет", рекла је Брнабић је за ТВ Прва.

Говорећи о повећању плата просветним радницима, премијерка каже да није фер систем у којем свих 80.000 добијају једно, универзално повећање, зато што се и у просвети, као и су свим осталим професијама, не труде сви једнако.

„Биће повећања, навела је, али је важно да се уведу платни разреди као систем у којем се награђују најбољи.

Задовољна је и ресором спорта и додаје да то не би било тако без значајних улагања и одговорне политике награђивања спортиста.

Брнабић је рекла и да се "дају сигнали" да је култура све важнија и да је Министарству културе повећан буџет за 2018. 

Намера је, каже, да Музеј савремене уметности настави да ради као што је кренуо те да је важно и да се заврши Народни музеј у јуну 2018, иако то, како је оценила, можда звучи преоптимистично.

Упитана да ли у Србији постоје објективни новинари, премијерка каже да их је мало, али да ипак постоје.

Подсетила је да је да је недавно у Европском парламенту изјавила да у нашој земљи постоје новинари који су "за и против", а да је јако мало објективних.

Није, каже, стекла утисак да се новинари нечега или некога плаше.

"Нисам стекла тај утисак, читам недељнике и гледам телевизије које не подржавају политику владе и не мислим да се плаше некога", рекла је.

Премијерка је навела да иако је грађанима можда тешко да разумеју шта значи када се у медијима чује да је Србија напредовала на Дуинг бизнис листи, да је "порастао" БДП... све ће се свести на то колико имамо радних места и како је у новчаницима.

Будући да неке пензије износе свега 23.000 динара, а месечни рачуни достижу и до 17.000, премијерка каже да са преосталих шест хиљада пензионери јако тешко "преживе" месец, али да, колико год остаје, то је ипак више него што је остајало у претходним временима и да су пензије повећане за око осам одсто.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести