Известилац ЕУ за Косово Фон Крамонова потпуно необјективна

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон својим изјавама и захтевима нарушава преговарачки процес Београда и Приштине, али да њени ставови нису ставови Европске комисије и Европске уније.
brnabic
Фото: Tanjug (video)
Брнабић је тако одговорила у Скупштини Србије, у делу седнице предвиђене за питања посланика члановима Владе, о томе да је Фон Крамон позвала Савет ЕУ да се да зелено светло за визну либерализују грађана Косова и упутила апел и земљама које нису признале самопроглашену независност Косова.
 
Посланик Јединствене Србије Живота Старчевић констатовао је да се ствара атмосфера притиска на Србију и на европске институције и цланице ЕУ које нису признале Косово и упитао премијерку да ли ће наша дипломатија кренути у офанзивни наступ да се објасни да су такви потези, изјаве и одлуке нису само одступање од прокламоване статусне неутралности ЕУ у преговарачком процесу него да директно нарушавају преговоре, као и мир и стабилност у региону.
 
Брнабић је казала да као што у парламенту Србије сваки посланик може да прокламује ставове који нису ставови владе, тако и у ЕП европски посланици могу да заступају ставове иза којих не стоји ЕК.
 
''''Објективност Фон Крамон није неупитна, она је стопостотно необјективна, далеко је одмакла од било каквог дипломатског протокола и понашања и отворено је непријатељски расположена према Србији. Мени је драго што је отворена, јер да је другачије можда би неко могао да доведе у питање њену објективност, али за Фон Крамон је то неупитно'''', рекла је премијерка.
 
Нагласила је да ставови Фон Крамон, на које она има право, нису ставови ЕУ и не могу бити ставови ЕК која, како је објаснила, мора да поштује ставове држава чланица ЕУ, међу којима је пет земаља које не признају једносгласно проглашену независност Косова.
 
Брнабић је казала да Београд такође подржава визну либерализацију грађана са КиМ, јер је то у интересу њених грађана.
 
''''Можда ће Фон Крамон одустати од визне либерализације кад то чује, јер она не дели никакве ставове са Србијом, ни када су поштени, у складу са међународним правом, нормама и истином'''', рекла је Брнабић.
 
Она сматра да до визне либерализације неће брзо доћи јер, како је рекла, већина чланица ЕУ зна да би се у том случају грађани са КиМ, пре свега албанске националности, напустили КиМ и преселили се у те земље.
 
Брнабић је казала да се тиме што Фон Крамон ради нарушава преговарачки процес о КиМ и показује колико као известилац поштује, однсоно не поштује, преговарачки процес и ЕК.
 
''''Мислим да је баш брига за преговарачки процес и жао ми је због тога, јер то највише штети грађанима КиМ, јер они без договора са Београдом немају никакву перспективу, најмање европску'''', истакла је премијерка.
 
Поручила је да ће се Србија борити за своје интересе, а то је, између осталог, и регионална стабилност.
 
Србија неће извозити литијум као сировину
 
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, одговарајући на питање о потенцијалном руднику јадарита, какав код Лознице планира да отвори компанија “Рио тинто”, да ће се поштовати стандарди за заштиту животне средине и да Србија неће дозволити да се литијум извози као сировина.
 
Самостални посланик Владан Глишић питао је данас премијерку, која је са министрима дошла у Скупштину Србије да одговара на питања посланика, о јавној расправи у вези са променом простороног плана и изградњи депоније.
 
Брнабић је свим грађанима Србије, посебно Лознице, рекла да ће највећа пажња бити посвећена елаборату о заштити животне средине и да ће од компаније ''''Рио Тинто'''' бити захтевано да се придржавају најбољих еколошких стандарда.
 
“Јавна расправа је одржана, што не значи да неће додатно да се разговара”, рекла је Брнабић и позвала Глишића на састанак тим поводом, што је он прихватио.
 
Она је додала да је у току студија процене утицаја на животну средину, наводећи да би требало да се заврши до јуна ове године, а док се то не заврши, како каже, неће бити донате финалне одлуке о даљем току пројекта.
 
Према њеним речима, рудник који се планира би био поџемни и неће угрозити обрадиве површине, а када је реч о депонији, разговара се, каже, о две локације.
 
''''То ће бити чврсти отпад и неће угрозити животну средину, нарочито реку”, рекла је Брнабић и напоменула да је отворена да разговара и са локалним становништвом о томе.
 
Брнабић је казала да је јавни интерес улагање компаније од преко 1,5 милијарди евра, и то што налазиште Србији обезбеђује 10 одсто светских резерви литијума, а ''''Рио Тинто'''' добија право на експлоатацију.
 
“Биће немогуће литијум извозити из Србије као сировину, морамо да правимо полупроизвод или финални производ да би могла економија да се развија”, рекла је премијерка и објаснила да би Србија могла да постане европски центар за производњу батерија, електричних аутомобила и других производа од литијума.
 
“И сама инвестиција од преко 1,5 милијарди евра уз максимално поштовање свих животних стандарда је прилика за Србију коју не смемо да пропустимо”, рекла је Брнабић.
 
Она је додала да када ''''Рио Тинто'''' буде продавао литијум, мораће да докаже да су поштовали све стадарде животне средине.
 
На питање о повећању рудне ренте, Брнабић је одговорила да је и министарка Зорана Михајловић покренула то питање, да се размишља о томе, али и да је важно да постоји стабилан оквир за инвеституре.
 
Балкански ток - енергетска сигурност, екологија, инвестиције
 
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је важност гасовода "Балкански ток" вишеструка за Србију, јер тиме добијамо више гаса, шири се гасоводна мрежа кроз целу земљу, важан је за нове инвестиције, за заштиту животне средине, а њиме смо постали и транзитна земља за гас.
 
Брнабић је тако одговорила на питање народног посланика Странке правде и помирења (СПП) Јахја Фехаровића у Народној скупштини зашто је Балкански ток важан за Србију.
 
Изразила је задовољство што је Србија завршила изгадњу тог гасовода кроз нашу земљу у року и што је пуштен 1. јануара ове године.
 
"Балкански ток значи две ствари. Прва је да имамо још један извор гаса, значи имамо и веће количине гаса у Србији, а то значи да смо енергетски безбеднији и стабилнији. Такође, значи да смо обезбедили један важан енергент за даљи развој привреде, али и изузетно важан енергент у области заштите животне средине", истакла је Брнабић.
 
Друга ствар, наводи премијерка, Балкански ток омогућио је Србији да од земље која купује гас, постане транзитна земља за гас и наплаћује транзитну таксу која ће улазити у наш буџет.
 
Истиче да ће Балкански ток омогућити да се гасоводна мрежа шири по Србији, а посебно, наглашава, у оним местима у којима до сада није било инвестиција.
 
"Желимо до тих места да доведемо гас, како бисмо могли да привучемо инвеститоре", рекла је Брнабић.
 
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић подсетио је да се у протеклих месец дана радило на измени правилника везано за прикључке на гасовод како би цена за домаћинства била нижа.
 
"Око 95 одсто корисника гаса су мала домаћинства до 400 квадратних метара, због тога морамо да им олакшамо да се прикључе на гасовод", рекао је Момировић.
 
Сагласио се са премијерком Брнабић да без гасовода, какав је Балкански ток, нема ни индустрије, те истиче да је у том смислу направљен велики корак.
 
 
Изградња метроа у Београду почиње крајем године
 
 Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће изградња метроа у Београду почети крајем године и да је новац у буџету обезбеђен и за студије изводљивости и за почетак градње.
 
Брнабић је тако одговорила на питање народног посланика Странке правде и помирења (СПП) Јахја Фехаровића у Народној скупштини када ће почети изградња београдског метроа.
 
Подсетила је да је Влада Србије потписала предуговоре са кинеским и француским компанијама које ће радити на изградњи метроа, али и да је буџетом за ову годину обезбедила новац за почетак изградње, студије изводљивости и пројектно-техничку документацију.
 
"Сада можемо да кажемо да ће до краја године почети изградња метроа у Београду", рекла је Брнабић.

Фото: Tanjug
 
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић казао је да ће у новембру почети радови на изградњи депоа за београдски метро у Макишу, а да ће након тога кренути изградња прве линије метроа од Железника до Миријева.
 
Додао је да ће за две године почети изградња друге линије од Земуна до Миријева.
 
Истакао је да је вредност инвестиције за прве две линије метроа 4,4 милијарде евра, а да је, додаје, у плану да се гради и трећа.
 
Говорећи о завршетку радова на обе линије, Момировић је навео да ће прва линија бити завршена до 2028. године, а друга до 2030. године.
 
Момировић је рекао да је изградња метроа највећа инвестиција у историји Београда.
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести