Брнабићева: Вашингтонски споразум остаје на снази

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је током саслушања нових кандидата пред америчким Конгресом као једна од позитивних ствари администрације Доналда Трампа истакнут Вашингтонски споразум.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
Брнабићева је на ТВ Хепи казала да имплементација Вашингтонског споразума остаје и у том смислу навела да данас министар финансија Синиша Мали потписује уговор са ДФЦ око грантова за микро, мала и средња предузећа.
 
"Имплементација Вашингтонског споразума остаје, ДФЦ остаје у Београду и наставља се потписивање уговора и финансирање наших предузећа", казала је премијерка.
 Вакцинама помажемо земље у региону
 
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Србија по питању вакцине против вируса корона жели да помогне и земљама у окружењу, подсећајући да су председник Александар Вучић и премијер Северне Македоније Зоран Заев договорили да Србија тој земљи помогне са 8.000 доза.
Брнабић је на ТВ Хепи казала да је Влади Србије задатак за помоћ земљама у региону дао председник Вучић са образложењем да, ако се наши грађани вакцинишу, а наш комшилук нема вакцину и није срећан, не можемо ни ми да напредујемо.
 
Изразила је уверење да ће вакцина из ЕУ доћи не само у Србију, него на читав Балкан, подсећајући колико је тешка ситуација за борбу за вакцине.
 
Истиче да Србија помаже и регистрацију вакцина у Северној Македонији, а тој суседној земљи је понуђено и да лекари из црвене зоне дођу у Србију и код нас се вакцинишу.
 
Када је реч о Албанији, Брнабић каже да је премијер те земље казао да су добили 975 вакцина, што значи упола мањи број људи који може да се вакцинише и то чак и не прецизирајући тачно од које земље, вецј је навео да је од неке земље чланице ЕУ.
 
"Огромна је борба за вакцине, проблем може да буде, није питање само купити и допремити вакцину, потребна је регистрација, план вакцинације...", казала је Брнабић.
 
Слабе шансе за увођење ковид пасоша
 
Премијерка Србије Ана Брнабић сматра да није могуће уводити ковид пасоше и то из два разлога - пре свега, зато што би то била велика дискриминација.
 
Други разлог је, каже, то што се ковид пасошима противе Немачка и Француска, које су значајне земље у ЕУ и без којих та одлука не би могла да прође.
 
"Мислим да то неће моћи да се деси, али и ако се уведу ковид пасоши, Србија је спремна", казала је Брнабић на ТВ Хепи,
 
Она је додала да је Србија спремна захваљујући свом информационом систему.
 
Србија током кризе једна од најозбиљнијих земаља
 
Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да се Србија током вируса корона позиционирала као једна од најозбиљнијих земаља на свету.
 
Како је испричала за ТВ Хепи, ако се присетимо самих почетака у марту, у најбогатијим земљама имали смо слике празних рафова, туче по прехрамбеним продавницвима, што код нас није могло да се види.
 
"Нисмо имали несташицу ни лекова, ни хране, ничега што је било потребно. Такве слике у Србији нисмо видели и наши грађани су великим трудом државе и председника и Владе, били поштеђени тога", казала је Брнабић, додајући да јој се чини да смо прошли много лакше од других земаља.
 
Истиче и да је у нашој земљи у сваком тренутку било свега и што је потребно за борбу против вируса корона и у том смислу наводи да смо имали све лекове које је препоручила Светска здравствена организација.
 
"Нисмо питали колико кошта, ми смо одвајали новац из буџета и свако коме је био потребан тај лек је и добио и није платио ништа", каже Брнабић.
 
Додаје да смо земља која је највише имала хоспитализованих у свету јер су лекари из предострожности, борећи се за сваки живот и здравље људи, чим крене упала плућа хоспитализовали.
 
Такође, и један дан у болници кошта, а Брнабић истиче да Влада и држава нису питали колико то кошта.
 
"Паралелено са тим смо набављали вакцине, које су све плаћане и то авансно. Донирали смо ЕУ два милиона евра за развој вакцине, али смо паралелно преговарали са свим произвођачима и потписивали уговоре", каже Брнабић подсећајући да је за све то потребан новац.
 
Захваљујући томе, у земљи сада имамо тачно 1.054.950 вакцина, од којих су неке већ потрошене, негде више од 100.000.
 
Те вакцине су потрошене, како је појаснила, зато што се у Србији и вакцинација спроводила конзервативно, односно када се добило 20.000 доза, вакцинисано је 10.000 људи, а друга половина се чува за ревакцинацију.
 
Премијерка подсећа и да је Србија ушла у Цоваџ програм и прецизира да су постојала два начина да се преко тог програма наруче вакцине.
 
Један од начина, који је јефтинији, јесте да добијете вакцине које вам они сами пошаљу, а други, скупљи, за који се Србија определила због, како каже Брнабић, бриге о здрављу грађана, јесте да они понуде вакцине које имају, а да ви изаберете коју ћете да узмете.
 
У оквиру Ковакс програма, додаје Брнабић, Србија разговара о Фајзеровој и Астразенек вакцини, али још увек се не зна тачан датум када ћемо моћи да их добијемо.
 
Наводи и да је потписан уговор са Пољском и да је потврђено да желимо 800.000 Астразенек вакцина, која још увек није регистрована код наше Агенције, али додаје да је и регистрација процес који не може да се започене док прва фаза за увозну дозволу не стигне у нашу земљу.
 
Премијерка наводи да је, нажалост, свет данас такав да је 95 одсто вакцина купило 10 најбогатијих земаља света и постоје зуемље које немају никакве уговоре, нити знају када ће им доћи вакцина, а највећа вероватноћа је, истиче, да ће преко 50 одсто светске популације добити вакцину тек 2022. године, ако и тада.
 
Подсетила је да су неке од најбогатијих земаља света купиле вакцине да своје грађане вакцинишу по три или чак пет пута, као што су Немачка, односно Канада.
 
"У таквој констелацији Србија се изборила за, у овом тренутку, највеће количине тих вакцина. Бесплатне су за грађане и доступне свим грађанима", казала је Брнабић.
 
У том смислу, премијерка наводи да код нас у сваком дому здравља где се врши вакцинација, нема враћања људи који дођу и унапред непријављени.
 
"Ако дође човек са улице и жели да се вакцинише, нема враћања, тај човек ће и бити одмах вакцинисан", појашњава и наводи да су сви домови здравља добили још 50 одсто више доза од тражених управо за те људе који "уђу са улице".
 
Србија  ретка са информационим системом за вакцинацију
 
Србија је једна од ретких земаља која има информациони систем преко којег грађани могу да се пријављују за вакцинацију, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
 
Како је навела за Тв Хепи, јуче је отворен и штанд еУправе на сајму, где они који се вакцинишу, за 15, 20 минута док чекају после вакцинације, могу да добију информације шта се све може наћи на порталу еУправе.
 
Према њеним речима, и током кризе, уз борбу против вируса корона, за медицинска средства и вакцине, Влада Србије је наставила да "гради" и такве ствари као што је информациони систем.
 
"Када радите нешто на прави начин, ви то градите као кућу - циглу по циглу. Ми смо кренули да га градимо као систем за ПЦР тестирање, а наставићемо да га градимо и после короне као систем за здравље", казала је Брнабић.
 
У том смислу, најавила је да је у плану увођење еУпута, као и еБоловања.
 
Након кризе коју је изазвала корона, како каже премијерка, Србија ће остати богатија за институције, кадар.
 
Уз поштовање свих жртава које је наша земља претрпела, Брнабић каже да ипак из кризе нећемо изаћи као губитници, већ супротно.
 
"Успели смо велике и важне ствари да урадимо током ове борбе. Људске жртве су страшне. Борили смо се за сваки живот, али смо паралелно са борбом за људске животе, наставили да градимо", закључила је Брнабић.
 
Петричићева карикатура релативизује насиље над женама
 
Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да карикатура Душана Петричића, која ставља председника Александра Вучића у контекст приче о хапшењу Мирослава Мике Алексића за силовање и сексуално узнемиравање, релативизује гнусно насиље почињено над храбрим девојкама које су о томе проговориле и желе правду.
 
Брнабић је на ТВ Хепи рекла да та карикатура генерално релативизује насиље над женама и истакла да то није напад на Александра Вучића, већ на те девојке, жене и све жене које су прошле кроз било какво насиље.
 
"Та карикатура релативизује све што су те храбре девојке урадиле. Нека је на част тим медијима. Напади таквих људи на Александра Вучића више говоре о њима и томе како виде ствари у Србији", казала је премијерка.
 
Брнабић је истакла да се поноси што живи у земљи у којој о таквим стварима може да се прича слободно и где постоји поверење у институције да пријаве, како у МУП, тако и у судове.
 
"Не сећам се да је тако раније било", додала је она.
 
Говорећи о медијским нападима које је доживела због тога што је изјавила да сматра да ТВ Нова С дугује грађанима Србије извињење и ограду од тога што је у једној њиховој емисији речено да није исто да ли те силује Легија или Мика Алексић, Брнабић је казала да ће наставити да говори оно што осећа.
 
"Од тога се нико није оградио. После смо чули разне спинове како је то извучено из контекста и ја заиста не знам из каквог контекста може да буде извучена та реченица. Какав год ваш контекст био, тај контекст није добар", поручила је премијерка.
 
Истиче да ће и даље говорити оно што осећа и мисли, а то је да ТВ Нова С дугује грађанима извињење и да чујемо ограду од таквих шала.
EUR/RSD 117.5753
Најновије вести