Центар С. Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

ЛОС АНЂЕЛЕС: Центар Симон Визентал оценио је данас да је у два недавна инцидента ‘‘хрватски фашизам засијао пуним сјајем како у својој земљи, тако и у иностранству’‘.
zurof dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Из Центра у саопштењу подећају да је хрватски недељник ‘‘Експрес’‘ објавио ове недеље карикатуру лица председника Србије Александра Вучића, будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони и мађарског премијера Виктора Орбана са хитлеровским брковима, и то ставио под наслов: ‘‘Ахтунг Хрватска између три мини-фашизма“.

‘‘Иако, истини за вољу, ова три политичара заиста јесу десно орјентисани конзервативци, жигосати их као нацисте је једноставно одвратно, нефер и вређа жртве нациста’‘, наводи се у саопштењу.

Са друге стране, у Аустралији, бучна гомила хрватских навијача, подржавалаца фудбалског клуба Сиднеј јунајтед салутирала је нацистичке поздраве и певала ‘‘За Дом Спремни’‘ , што је, како подсећају, добро познати хрватски еквивалент нацистичког поздрава „Сиег Хеил“.

Ово се, како се додаје у саопштењу, дешавало током церемоније добродошлице, која за циљ има да истакне чињеницу да су земље на којима је стадион изграђен првобитно припадале Абориџинима.

‘‘Оба инцидента одражавају дубоко усађени фашизам који преовладава у Хрватској и међу хрватским заједницама у дијаспори’‘, наводе из Центра Симон Визентал.

Према речима историчара холокауста др Ефраима Зурофа, директора за источноевропска питања Визенталовог центра, такве манифестације не изненађују.

‘‘Од распада Југославије и успостављања хрватске државе, уз неколико изузетака, власт није довољно наглашавала злочиначку природу НДХ и стравичне злочине усташког покрета који је управљао земљом и настојао да уништи српске, јеврејске и ромске заједнице”, каже Зуроф.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести