Дачић: Циљ Србије регионална стабилност

БЕОГРАД/ПОДГОРИЦА: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија жели што бољу сарадњу са Републиком Српском и са БиХ, као и са Црном Гором, али и Хрватском, јер су сви упућени једни на друге, те да је циљ Србије стабилност у региону.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је, за црногорску ИН4С телевизију рекао да БиХ постоји само као земља три равноправна народа, те да је зато веома важно да Србија јасно искаже своју подршку РС, што је тренутно њен највећи национални интерес.

Истиче да у БиХ постоји тенденција унитаризације, и да је зато "одбрана Дејтонског споразума, у ствари, одбрана мира у БиХ", наводи се у саопштењу.

"Ми ћемо учинити све да помогнемо РС, да је одбранимо ако јој неко прети и да, на крају крајева, одвратимо било кога од покушаја да можда на неки насилни начин реши то питање", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија давала подршку РС и да је то тренутно њен највећи национални интерес, те да је то први српски ентитет у неком облику преко Дрине у српској историји.

"РС и Дејтон су највећи можда циљ за који се изборио српски народ крајем 20. века. Овде није реч о најезди Срба, који су дошли из Ниша или Горњег Милановца, већ о изворном месту где су Срби живели вековима и да су добили међународно прихваћени ентитет", рекао је Дачић

Он је нагласио да је велики притисак на Србе да прихвате промене Дејтонског мировног споразума.

Дачић је истакао да се залаже за заједнички живот Срба, Бошњака, Хрвата у БиХ, али да Срби и Хрвати имају све више додирних тачака, јер се суочавају са тенденцијама унитаризације у БиХ да буду укинути ентитети и створена јединствена БиХ по принципу "један човек-један глас".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести