Дачић: Ко упада у Конгрес или Думу без реаговања државе?

БЕОГРАД: Министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачић изјавио је да апсолутно подржава ставове председника Србије Александра Вучића који је рекао да свако ко има другачије политичке ставове може слободно да их изражава на протестима и демонстрацијама, али да то буде у складу са законима Србије.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је нагласио да је лаж и фарса да су синоћњи протести испред Народне скупштине Србије били спонтани, те да је било веома јасно да су демонстранти који су били у првим редовима дошли организовано и са прецизним циљем.

Каже да је полиција била веома суздражана, иако је извршен напад и упад у државни објекат прве категорије и нагласио да то није дозвољено ни у једној земљи свету, те да нико не може слободно да упадне у амерички Конгрес или руску Думу.

“Полиција је реаговала када је нападнута, а напад на полицију је нешто што није апсолутно дозвољено и неприхватљиво”, казао је Дачић.

Подсетио је да су новинари питали данас председника Вучића о позивима на друштвеним мрежама за вечерашње протесте испред скупштине и нагласио да управо то представља доказ да синоћни протести нису били организовани због најављеног полицијског часа током викенда.

“Без обира што највероватније Кризни штаб неће усвојити меру о полицијском часу како је било најављено, позиви за данашњи протест се настављају”, каже Дачић и додаје да је то доказ да су синоћни протести организовани са другим циљем, те да је прави разлог био насилно преузимање власти.

Како је казао, он је пре избора имао наговештења да ће доци до насилних покушаја за заузимања државних институција али, додаје, да то није схватио озбиљно.

“Шта значи освајање зграде Скупштине? То није прихватљиво ни у једној земљи на свету. Битно је рећи да је ово један део политичке иконографије код екстремистичких група, за које су повод биле најављене мере против короне, а у суштини циљ је био други”, објашњава Дачић.

Према његовим речима, циљ синоћних протеста је био насилно освајање власти, те да је било процењено да је ово добар тренутак због најављених мера полицијског часа који би могли да изазову, како наводи, додатно незадовољство код обичних грађана.

"Остали су само ектремисти који нису спонтано дошли, већ организовано и не по први пут”, рекао је Дачић и нагласио да српске војне службе, МУП, БИА и Савет за националну безбедност треба да провере и оцене синоћна дешавања са аспекта умешаности страног фактора, укључујући и наш регион.

“Апсолутно је немогуће да се неко из криминогених група ту случајно задеси. Нису то теорије завере, то је реалност и то није ништа ново. Готово да не постоји земља у свету где се такве екстремистичке демонстрације не организују. Циљ је био да се нанесе штета Србији, да се насилно преузме власт и да се угрози здравље Србије”, оцењује Дачић.

Дачић је нагласио да апсолутно подржава оно што је рекао председник Вучић да је потребно да се сви посвете на очувању јавног здравља и да се суоче са овом пандемијом.

“Није реч о људима на другом крају света. Ситуације је алармантна и то треба да буде политика у наредном периоду, политика народног једиства”, каже он.

Додаје да је притисак на Србију у таквим условима све већи и већи.

“Сутра председник Вучић не иде нешто да потпише, него на обнављање преговора који су били прекинути.

Притисак на Србију је и то што ЕУ није отворила ни једно ново поглавље у приступним преговорима. Ми смо једина земља где се отварање погавља не мери само по спроведеним реформама, већ и на основу дијалогу са Приштином”, објашњава Дачић.

Закључује да је добро урадио председник Вучић што је позвао на национално јединство и још једном поновио да је учињена велика политичка штета на рачун Србије протестима, који нису донели никакву корист политичким противницима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести