Дачић: На неспоразум са Борисовим стављена тачка

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је на неспоразум са бугарским премијером Бојком Борисовим стављена тачка и да је у питању била лоша интерпретација његове изјаве.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Дачић је навео да је реаговао када су медији пренели да Борисов упозорава будућег шефа европске дипломатије Жозефа Борела, који још није изабран, да не може да заступа став Шпаније, већ мора да има у виду став целе ЕУ, да је Косово независно.

"Таква изјава имплицира да ЕУ признала независност Косова, а у Унији не постоји консензус око тога, јер пет земаља није признало Косово. Ја сам на такву изјаву морао да реагујем", нагласио је Дачић за ТВ Пинк.

Додаје да је остао при свом ставу све док му бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева није објаснила да је Борисов рекао да нови шефа европске дипломатије мора да има у виду и став других земаља по питању Косова, а не само Шпаније из које долази.

"Рекао сам да не желимо да кваримо односе са Бугарском, али ако је неко наш пријатељ он треба да има у виду, да разуме колико је Косово важно за Србију. Није Борисов говорио о квотама за Вимблдон или квалитету сира у Србији у преговарачком процесу са ЕУ, већ о територијалном интегритету Србије", навео је Дачић.

Пријатељи, рекао је, не досољавају рану која постоји, већ имају разумевање једни за друге, те да се Србија према Бугарској тако понаша.

За будућег шефа европске дипломатије Дачић каже да треба да се придржава става ЕУ да је Косово статусно неутрално- звездица и фуснота, што значи да није признато као држава, већ да се ради о територији.

Колико власт у Приштини неозбиљно третира све потписане документа, како каже, најбоље говори то што се нису појавили на недавниом скупу "Процес сарадње југоисточне европе" (ПСЈИЕ) који је био у БиХ, јер су организатори желели да их представе као Косово са звездицом.

Подсећа да је још Борко Стефановић са Приштином 2012. године потписао договор о регионалном представљању самопроглашеног Косова са звездицом и фуснотом и да је Косово тако представљано на свим скуповима ПСЈИЕ и на скупу који је био 2015. године у Албанији.

"Можда неко мисли да се звездица истопила пошто је глобално загревање, као што је Атифете Јахјага тада говорила када је потписан споразум. Косово преузима председавање од БиХ и ако неће то да поштује унапред могу да кажем да њихово председавање неће бити успешно јер земље које нису признале Косово неће учествовати на скупу ако се прекрши статусна неутралност", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести