Дачић: Расписивање парламентарних и локалних избора 15. фебруара

ЛЕСКОВАЦ: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да ће ванредни парламентарни избори и локални избори у појединим местима бити расписани 15. фебруара, док ће председнички избори бити расписани највероватније 2. марта.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је истакао да локалне и председничке изборе расписује он, као председник Народне скупштине, док ће председник Републике, како је навео, расписати ванредне парламентарне изборе, а након образложења Владе Србије да се распишу ванредни парламентарни избори.

"Циљ већине странака је да сви избори буду одржани истог дана, неки договор је да то буде 3. априла. Законски и уставни рокови за расписивање избора су различити, тако да када је реч о локалним и парламентарним они се расписују 45 дана пре одржавања, што је око 15. фебруара. Председнички избори се расписују 90 дана пре истека мандата, председнику Вучићу мандат истиче крајем маја и расписивање ће бити значи око 2. марта", рекао је Дачић новинарима у Лесковцу где је одржао састанак са руководством градских и општинских одбора из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа.

Поновио је да ће СПС подржати Александра Вучића за председника Републике, ако он буде одлучио да се кандидује.

Дачић је поновио и да се неће кандидовати за председика Републике, јер би то значило да "ради у интересу оних који би да сруше Вучића".


Ухапсити оне који угрожавају безбедност председника

Ивица Дачић је затражио од надлежних државних органа да најозбиљније схвате информације везане за претње председнику Србије Александру Вучићу и да ухапсе све оне који угрожавају његову безбедност.

Дачић је рекао да је то једини начин да држава покаже своју снагу.

"Суочени смо са претњама које долазе председнику Вучићу везано за његову безбедност, а од стране организованих криминалних група. Ми тражимо да надлежни државни органи на најозбиљнији начин схвате све ове информације, да се ухапсе сви они који угрожавају безбедност председника Републике и да држава покаже сву своју снагу", рекао је Дачић.

Он је то рекао новинарима у Лесковцу где је одржао састанак са руководством градских и општинских одбора из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа.


Лидер СПС-а је најавио да ће у наредних неколико дана разговарати са председником СНС Александром Вучићем везано за то како ће СНС и СПС изаћи на изборе, да ли као једна или две изборне листе.

Да ли ће изаћи као једна или две листе, Дачић каже да то зависи од тога како ће бирачи на то реаговати, али и шта је најкорисније како би освојили већи број посланичких места.

"Ове године се навршава 10 година откако се налазимо у коалицији са СНС-ом, мислим да смо заједно остварили значајне резултати у реформи Србије. Наши циљеви остају исти, а то значи да учинимо све што можемо да Србија убрзаним корицима иде напред", рекао је Дачић.

Поводом предстојећих избора, Дачић је данас у Лесковцу одржао састанак са руководством градских и општинских одбора из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа и рекао да је као председник СПС обишао целу Србију и разговарао са представницима те партије.

"СПС је увек спреман за изборе, сада је важно да се та радна температура подигне и да уђемо у све припреме за изборе, с обзиром да ће то бити већ идућег месеца", закључио је Дачић.

Изборни закони се мењају јер су резултат дијалога

Није пракса и нисам за то да се изборни закони мењају пред изборе, али се то сада чини јер је то резултат међустранчког дијалога и препорука ОЕБС-а како би изборним условима у Србији релативно сви били задовољни, изјавио је Ивица Дачић.

"Водили смо међустраначки дијалог и као резултат тог дијалога биће промене појединих изборних закона и то се ради у сагласности свих учесника у том процесу", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара у Лесковцу да прокоментарише то што се изборни закони мењају пред изборе.

Сагласан је, каже, да се то не треба чинти уочи избора, као и да то није била намера, али да се то ради као потреба да се поправе они закони који би омогућили да релативно сви буду задовољни изборним условима и да имају улогу у контроли изборних процеса.

"То је допринос побољшавању услова за одржавање избора у Србији", рекао је Дачић.

Подсетио је и да ће 27. јануара у Београд доћи представници Европског парламента, Тања Фајон и Владимир Билчк, који ће разговарати да представницима свих странака.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести