Дачић: Србија је, уз ЦГ, лидер у процесу приступања ЕУ

БРИСЕЛ: Потпредседик Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, поручио је данас у Бриселу да је први стратешки спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ, те да су стога легитимна очекивања званичног Београда да ће најављена стратегија за приступање ЕУ јасно препознати да је Србија, уз Црну Гору, лидер у процесу приступања.
Ivica Dačić foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је, на радном ручку министара иностраних послова држава чланица ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ, који је организован у оквиру естонског председавања Савету ЕУ, оценио да је перспектива пуноправног чланства наше земље током мандата следеће ЕК достижан и реалан циљ. 

То, како је објаснио, не значи да треба ставити у други план европски пут других аспираната за чланство у региону. 

"То ће, напротив, подстаћи све на западном Балкану да се позитивно надмећу на том пољу и да брже и ефикасније спроводе унутрашњу трансформацију", рекао је Дачић дубоко уверен да ће Београд бити задовољан Стратегијом, када она буде објављена.

Подсетивши да Србија пролази кроз широк спектар економских и политичких реформи, које имају за циљ да нашу земљу учине спремном за изазове које доноси чланство у ЕУ, Дачић је истакао да српска влада ради на превазилажењу свих изазова на том путу. Признање и резултат тих напора, додао је, свакако представља и јучерашња Међувладина конференција, на којој је Србија отворила два нова поглавља. 

Вицепремијер се, казао је, нада да ће током бугарског председавања наш приступни процес бити успешно настављен и да ће у складу са тим бити отворен већи број поглавља. 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести