Дачић: Више ме је страх шта ће Вучић да уради него Николић

Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је данас, да након најаве кандидатуре Томислава Николића за председника Србије, сада има већи страх

"шта ће Александар Вучић да уради" него Николић.
Она је додао да не очекује да ће због евентуалне Николићеве кандидатуре доћи до подела у СНС-у и додао да није отворено питање парламентарних избора.

"Нема званичне потврде, али ни демантија о кандидатури Николића, очигледно је вест намерно пласирана. Очигледно је да таква намера постоји, или је ово притисак на Вучића како се Томислав Николић не би кандидовао", рекао је Дачић гостујући на РТС.
Он је додао да једва чека да види седницу СНС и запитао се о каквим се поделама у СНС-у говори и ко ће то да гласа за Николића. 

"Ко је луд да иде за губитником. Сви иду за победником. Имам већи страх шта ће Вучић да уради, да се он не предомишља. Он треба да настави даље. Нема разлога за забринутост. Ко хоће идемо даље ко неће довиђења , срећан му пут ко што је Тадић рекао у неком другом филму", рекао је Дачић.
Он је поновио да коалиција коју он предводи јасно истакла да председнички кандидат треба да буде онај чија кандидатура може да гарантује политичку стабилност у Србији у наредном периду, онај ко ужива највеће поверење грађана, а то је Вучић. 

"За нас је била неприхватљива било која друга кандидатура", поновио је дачић и додао да је срамота то што се Николић кандидовао, јер се на тај начин сврстао међу оне који су против Вучића.
"У чему је разлика између Јеремића и Јанковића и њега. Свако ко се кандидује на изборима је против Вучића", појаснио је он.
Дачић каже да је од премијера тражио да не одустаје од оног што су покренули и додао да је Николић постигао супротан ефекат, те да је учрврстио јединство СНС и коалиционих партнера. 

"Он (Вучић) вероватно јесте разочаран одлуком Николића, али у политици вас ништа не сме изменадити. Мене није изненадило јер сам дуго у политици и свашта сам прошао. Овде више нема одустајања. Николић је завршио са СНС ако жели да разговара језиком учена и притисака", поновио је Дачић.
Он је додао да за њега више није прихватљиво да Николић буде било шта и додао да политика није ствар емоција, већ рационалних одлука.

 

Није СНС Коло милосрдних сестара, да испуњава жеље
Александар Вучић ће победити у првом кругу без обзира на то да ли ће Томислав Николић ући у изборну трку или неће, уверен је лидер СПС Ивица Дачић, који истиче да СНС није Коло милосрдних сестара да испуњава било чије, па и Николићеве жеље. 

"После овог сто је урађено, мислим да нема назад, не сме да се одустаје, нема премисљања", рекао је Дачић за ТВ Прва и подсетио да Вучић није само кандидат напредњака, већ и целе владајуће коалиције која наступа као блок.
Дачић оцекује да се Главни одбори СНС, СПС и других странака у коалицији изјасне једногласно за Вучића, или уз мозда неки глас против или уздржан, али је сигуран да неће бити поделе, јер, како је рекао, сви иду за победником.

Каже да се плашио да Вучић не одустане од председничке кандидатуре и да би могао да попусти пред "емотивним набојем".
"Не верујем да је СНС Коло милосрадних сестара да испуњава зеље неког на политицкој сцени. Људи не познају довољно Вучића, причају о њему све најгоре, да доноси драконске одлуке. То није истина. Плашио сам се да не буде превише болећив", рекао је Дачић.

На питање, ко би могао да буде Вучићев наследник на месту премијера, Дачић је рекао да о томе нису разговарали и да је најважније да Вучић победи на изборима.
"Ко ће бити премијер, биће тема разговора после избора", рекао је Дачић.
На питање да ли ће он бити председнички кандидат, ако Вучић од тога одустане, Дачић је рекао да подржава Вучића и да не мисли да ће до тога доћи.

Дачцих није желео да коментарише да ли је дошло до састанка Вучциха и Николића, наводећи да то није питање за њега.
"То није питање за мене. Нисам члан СНС, не могу да говорим о томе, али оно што сигурно знам, познајући Вучића, то је да ће неко тешко уценама доћи до реализација  захтева. Николић је доживео политички фијаско", рекао је Дачић.

Упитан да ли му је и даље сан да буде председник Републике, Дачић је кратко рекао:
"За то има времена".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести