Дачић: Власт ће све имплементирати, опозиција да се определи

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да је власт прихватила много тога у изборним условима што раније није постојало, као што је привремено наџорно тело које би пратило медије, али и да се привремено промени састав РИК-а.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

 

Дачић је после међустраначког дијалога о изборним условима рекао новинарима да ће власт у Србији реализовати све што је прихваћено као договор, а да опозиција у наредним недељама треба да се определи хоће ли учествовати у тим телима.

 

Двери: Договор власти и европарламентараца, а не с опозицијом

Српски покрет Двери оцењује да је нови договор о изборним условима у ствари договор власти и европарламентараца, а не договор с опозицијом, те да је то пре свега списак добних намера, али без гаранције да ће бити испоштован.

"Нови европски папир који смо данас добили на крају међустраначког дијалога бољи од првог, али у њему и даље нема конкретних гаранција да ће доћи до побољшања изборних услова", констатује покрет Двери у саопштењу које је достављено медијима.

Они наводе да је дата одлична дијагностика проблема, али не и јасни контролни механизми како ће услови за изборе бити заиста поправљени.

"Очекивање да ће актуелна власт спровести ове препоруке је нереално јер то нису урадили ни до сада. У примени споразума нема опозиције која би контролисала комплетан предизборни процес, а то је једина права гаранција", наводе Двери.

Ово је заправо договор између власти и европарламентараца, а не договор са опозицијом, констатује покрет и додаје:"Ово је списак добрих намера, али ко гарантује да ће ово заиста бити и спроведено. Нити смо консултовани о завршном тексту нити смо имали могућност да уложимо амандмане".

У саопштењу се наводи и да ће Председништво Српског покрета Двери у наредним данима заузети став да ли ће узети учешћа у унапређењу и примени овог документа који предлажу власт и европарламентарци.

ЛСВ подржала мере европарламентараца

Лига социјалдемократа Војводине подржала је мере за унапређење спровођења изборног процеса које су предложили посредници Европског парламента током процеса међустраначког дијалога.

Предложене мере представљају одређени напредак у правцу квалитетнијег изборног процеса, рекао је портпарол Александар Мартон.

Он додао да ипак дијалогом није постигнут никакав напредак у правцу промена изборног система, који је строго централизован.

Како је рекао, ЛСВ ће и у наредном периоду снажно инсистирати на променама изборног система којом би Србија била организована у пет изборних јединица, као и на модернизацији целокупног политичког система, што је предуслов напретка наше земље.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести