НСРС није подржала Додиков вето

БАЊАЛУКА: Народна скупштина Републике Српске није подржала вето српског члана Председништва БиХ на Одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије, коју је без консензуса усвојило Председништвио БиХ, што је Милорад Додик оценио гласањем опозиције против Републике Српске.
milorad dodik, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Додик прогласио је ову одлуку, усвојену 8. јуна, веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

"Гласањем за Споразум са Великом Британијом опозиција, предвођена ПДП-ом и СДС-ом, гласала је против Републике Српске", истакао је Додик после седнице НСРС.

То, према његовим речима, показује и њихову послушност према британској Амбасади јер су институције Српске утврдиле да се Споразумом не поштују дејтонске надлежности. И то народ треба да се зна", написао је Додик на Твитеру.

По Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Председништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Председништва БиХ не ступа на снагу.

На данашњој посебној седници Парламента Српске није било двотрећинске подршке.

Посебној седници НСРС, поред српског члана Председништва БиХ, присуствовали су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.

Додик је у обраћању посланицима рекао да је Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије веома штетан по виталне интересе Републике Српске због бројних мањкавости које су, између осталог, утврдила надлежна министарства у Влади Републике Српске.

 

Додик: Споразум БиХ и Британије веома штетан за интересе РС

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на посебној седници Народне скупштине Републике Српске да је Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије веома штетан по виталне интересе Републике Српске, која се, између осталог, увлачи у, како је рекао, "признавање Косова"Додик: Споразум БиХ и Британије веома штетан за интересе РС

Бројне мањкавости, казао је, утврдила су надлежна министарства у Влади Српске.

Додик је рекао да је замерке на овај споразум изнело Министарство привреде и предузетништва, Министарство трговине и туризма, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Истакао је да је вето донео вршећи координацију са надлежним институцијама Републике Српске које су заједно с њим утврдиле да се на овом плану не уважавају статус и надлежности Српске.

Додик је поручио да је то у оваквој ситуацији било потребно јер су интереси Репблике Српске најважнији, констатујући да се Споразумом дерогира улога институција Српске које нису адекватно укључене у реализацију тог посла у складу са Уставом и својим надлежностима, пренела је РТРС.

Како преноси сарајевска Н1 тв., Додик је као један од разлога за покрета виталног интереса републике Српске и то да се Српска "увлаци у признање Косова".

Рекао је да је потребно обратити пажњу и на наведене језике којима се закључује овај споразум.

“Наведено је да је то само босански језик и то је један од разлога зашто сам сматрао да требам покренути витални интерес. У споразуму је наведена и Република Косово без упућивања на Резолуцију Света безбедности УН о статусу Косова. И ово је био разлог зашто сам сматрао и тражио да се ово прецизира како је то устаљено у медународној пракси. Остала два цлана Председништва БиХ нису хтела о томе да разговарају тако да је и ово било неприхватљиво и на неки нацин увлацење нашег признања Косова и сматрао сам да не требам оклевати да покренем витални интерес”, поручио је Додик.

 

Додик: Одлука Европске комисије руши једини консензус

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да одлука Европске комисије да препоручи статус кандидата за Украјину, а изостави БиХ, руши једини консензус између Срба, Хрвата и муслимана у БиХ, те истакао да тај потез тера на размишљање да ли је европски пут једини којим би требало ићи.

"Та одлука нас са правом тера на размишљање да ли је европски пут једини пут којим би требало да идемо. Ако је одлука о Украјини руковођена актуелним дешавањима тамо, не могу да не питам да ли је 93.000 погинулих у БиХ мало за ''европске'' критеријуме", упитао је Додик на Твитеру.

Од БиХ се, каже, очекује да испуњава услове које тренутно не испуњавају ни неке чланице, а, са друге стране, предлаже се кандидатски статус за државу на чијој територији трају оружани сукоби.

"Ако је то ЕУ којој смо тежили, онда хвала на таквој ЕУ!", написао је Додик.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести