Додик: Срби неће прихватити наметање Инцкових закона

БАЊЛУКА: Одлука којом је Валентин Инцко, одлазећи високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Крвичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, показује да је он типични србомрзац, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на ванредној конференцији за новинаре.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Република Српска одбацује ту одлуку", рекао је Додик.

"Све говори о томе да он нема право на ову одлуку, која је правно неутемељена", рекао је Додик, који је више пута пред новинарима поручио да геноцида у Сребреници није било.

Срби, истакао је, ову одлуку Инцка никада неће прихватити и додао да је ово "последњи ексер у ковчегу БиХ".

Поновио је да нема дијалога у БиХ и позвао све политичке факторе у Репблици Српској да се уједине у њеној одбрани.

Додао је казао да Српска треба дати институционални одговор и да ће бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске следеће седмице.

Кључно је да тај одговор буде жесток и да буде прихваћен од свих политичких чинилаца.

Не боји се ничега, већ само страхује да не разочара народ, рекао је Додик.

"Хвала им што су нас пробудили овом одлуком, мислили смо да Инцко и остали ниису толики кретени" казао је.

Додик је рекао да ће присуствовти наредној седници НСРС да би, каже, предложио коачан и одлучан дговор.

Са овом одлуком славодоитно могу сам да се осећају Бошњаци и додао да је чуо да је Инцко за то примио два милиона долара или евра.

"НСРС има црвене линије коју ја нећу да пређем, ово тражи зешток одговор па и да прогласимо самосталност већ наредне седмице", навео је Додик.

Ако пустимо овако даље онда ми овде немамо шта да чекама, рекао је Додик и додао да ће предложити да сви Срби напусте правосуђе БиХ.

Спреман је, истакао је, да све подреди одбани Републике Српске.

"Шта ако прогласимо одлуку о независности, они не нам не могу ншта. Према томе шта? Сукоба неће бити, тражимо само политичку подршку за одлуке које ћемо донети", рекао је Додик.

Додик: Све ово је синхронизовано

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је поново коментарисао одлуку Валентина Инцка о забрани и кажњавању негирања геноцида и истакао да је све ово синхронизовано што се дешава и са нападима на председника Србије Александра Вучића, смањујући његову преговарачку позицију за решавање проблема Косова и Метохије.

Додик је рекао да ударима који долазе и са стране и изнутра, многим лажима које су се доказале према Вучићу у прошлости, а да, како је рекао, не причам о мени и људима у Републици Српској.

"Очигледно да постоји синхронизована активност. Погледајте шта је изјавио Шаровић, да је Република Српска крива што је Инцко наметнуо закон. То стварно све треба поднети. Ако неко овде мисли да је то тако, онда смо изгубили сваку врсту приче о свему", казао је Додик, пренела је РТРС.

Он је поручио да су Срби поново на тапету.

"Мени је јасно да су Срби поново на тапету, и Србија и Република Српска. Треба да се окупимо и заједно се одбранимо од тих напада", навео је Додик.

Он је нагласио да је Тужилаштво БиХ давно оспоравано из институција Републике Српске.

"Оно не постоји у Уставу. То је правно насиље. А докле ће постојати, док га ми не одбацимо", казао је Додик.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести