Дрецун: Крајње ригидан став Немачке о Косову

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је Немачка врло енергично против става администрације америчког председника Доналда Трампа да ипак буде отворена могућност за постизање неког компромисног решења за Косово и Метохију.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Говорећи о писму у којем министри спољних послова Немачке и Француске позивају на моментално обнављање разговора Београда и Приштине, Дрецун је за РТС оценио да је тзв. "мека моћ" Европске уније пала на испиту.

Он је рекао да Немачка има крајње ригидан политички став, а то је да преко правно-обавезујућег споразума треба да се призна самопроглашена независност Косова, што Србија, како је Дрецун истакао, "неће ни по коју цену прихватити".

Он је указао да, ако је став Француске и Немачке да се дијалог настави, морају да се створе услови за то, а то је безусловно укидање такси.

"Немачка мора да буде свесна ситуације да је Србија сада довољно ојачала да не могу да јој се диктирају и намећу решења за Космет", каже Дрецун.

Коментаришући паљење куће Србина повратника у селу код Клине, Децун је оценио да је реч о константном притиску Албанаца на Србе да се не врате на Косово и Метохију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести