Ђурић: Хандке је у Србији "персона гратисима"

БЕОГРАД: Петер Хандке је због свега што је урадио у Србији "персона гратисима", најпожељнија могућа особа, и у сваком тренутку је добродошао и у Београд и у свако друго место, казао је у изјави Танјугу Марко Ђурић, директор Канцеларије за КИМ.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Особи његовог интелекта и дела лепити етикете које видимо последњих дана је срамота која служи на част онима који то чине", навео је Ђурић, кој је оштро осудио увреде на рачун писца, честитао му Нобелову награду и то посебно у име грађана Србије са Косова и Метохије, "уз које је стајао онда када је било најтеже и о чијем постојању, вековним искушењима и страдању је постојано ширио истину по свету".

Пацоли прогласио Хандкеа "персоном нон грата" на Косову

Одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли одлучио је да књижевника и добитника Нобелове награде за књижевност прогласи "персоном нон грата" на Косову зато што је, како наводи, Хандке подржавао Слободана Милошевића и негирао геноциде на Косову и у Босни и Херцеговини.

"Данас сам одлучио да Петер Хандке није добродошао на Косово. Он је особа која је непожељна од данас. Негирање злочина и подршка злочинцима је ужасан злочин", написао је Пацоли на Твитер профилу.

Чувеном аустријском писцу јуче је у Стокхолму уручена Нобелова награда Шведске академије наука. Представници неколико земаља одбили су да присуствују церемонији, а раније данас је Хандке проглашен непожељним у Кантону Сарајево, у Босни и Херцеговини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести