Ђурић: Припрема се манипулација српским гласовима

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је данас домаћу и међународну јавност да се припрема манипулација српским гласовима на Косову и Метохији, а све са намером да се пошто-пото у приштински парламент мимо воље нашег народа, како каже, "угура неки Куртијев Србин".
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Из овога цео свет треба да види какви шовинисти и лудаци се у Приштини баве политиком, а све се ово ради да би се Срби још једном лажно оптужили и изложили мржњи, са циљем да се из понора изборне катастрофе извуку Рада Трајковић и други Куртијеви кандидати", навео је Ђурић у саопштењу.

Он је указао да је бизарно каквим се триковима Приштина служи како би у овој "шовинистичкој фарси" срушила изборни резулатат Српске листе.

"Поручујемо свима који мисле да прекрајање изборне воље српског народа може остати без последица да још једном промисле, јер ово фингирање тровања, које подсећа на догађај из 1990. године, јесте брутални пример изругивања демократији и људским правима", поручио је Ђурић.

Он је оценио да се јавност на Косову и Метохији данима из пропагандних кухиња у Приштини припрема за некакав велеобрт приликом бројања гласова из централне Србије, и данас су, како истиче, на перверзан и бизаран начин, учинили први корак ка потпуном укидању права Срба на слободну политичку вољу.

"Не улазећи у то да ли су албански чланови приштинске Централне изборне комисије одглумили алергију, или су добили "шовинијазу" услед психосоматске реакције на присуство представника Српске листе, упозоравамо политичке актере у Приштини и њихове саветнике да се не играју са стабилношћу региона", упозорио је Ђурић, саопштено је из Канцеларије.

Он је поручио и да ће о овој срамоти бити информисан читав свет, и "ако ико мисли да ово политичко разбојништво и мангупирање може да прође, грдно се вара".

Ђурић се огласио саопштењем након што је прекинут процес бројања гласова који су стигли из Србије због тога што су наводно чланови комисије добили алергију на кожи после контакта са ковертама.

Шабовић: ОЕБС нема никакву улогу у пребројавању листића

Портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову Сенад Шабовић изјавио је да ОЕБС није укључен у процесе пребројавања гласачких листића из Србије.

„Знамо шта се дешава у ЦИК-у, али не могу да дам неки став или оцену зато што немамо никакав увид у тај процес, ми нисмо били укључени у тај процес. Било је неких иницијатива, али то није одобрено и ОЕБС није био укључен у процес са тим ковертама из Србије“, рекао је Шабовић за Косово онлајн.

Он је подсетио да је ОЕБС пружао техничку асистенцију током избора у четири општине на северу Косова.

Приштински медији објавили су претходно да је у Центру ЦИК-а за пребројавање прекинут процес верификације гласачких листића који су стигли из Србије због „мириса коверти”, а неки од чланова комисије су, наводно, добили алергију „на рукама и лицу“ након што су „додиривали коверте” са гласачким листићима из Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је у међувремену да су данас чланови СЛ избачени из просторија Центра за бројање гласова ЦИК-а у Приштини, истичући да је у току крађа српских гласова у циљу прекрајања изборне воље.

Ракић се огласио саопштењем након што је прекинут процес бројања гласова који су стигли из Србије због тога што су наводно чланови комисије добили алергију на кожи после контакта са ковертама.

Косово онлајн наводи да је позван специјални тим полиције да испита случај.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести