Ђурић: Српска листа се не враћа у ПР институције, подржаће рушење владе

БЕОГРАД: Српска листа се неће вратити у приштинске институције и не подржава владу у Приштини, али је спремна да подржи сваку политичку странку која покрене иницијативу за рушење владе Рамуша Харадинаја, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ђурић је то изјавио одговарајући на питање шта се у последњих шест месеци постигло бојкотом институција на КиМ и поновио да су градоначелници четири општине на северу КиМ спремни да поново напусте те функције ако Приштина настави са притисцима или ако покуша да их продуби.
''То не значи да су спремни да те институције препусте Албанцима. Ако треба и сто пута да изађемо и покажемо да је север КиМ наш, и на изборима и на улици и на сваком другом месту, учинићемо то сто пута и гласачким листићима и на сваки други начин'', рекао је Ђурић новинарима после састанка представника Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем.

Поновио је да су Срби изласком на локалне изборе спречили Албанце из Приштине да преузму контролу у четири српске општине на северу КиМ.
Ђурић је приметио да Албанци говоре о мултиетничком друштвуи и жељи да интегришу Србе, а владајуће странке намећу Србима таксе, док опозиционе странке говоре да толико мрзе Србе да не желе са њима да руше Харадинајеву владу.

Додао је да је то показатељ где је албанско друштво данас и нагласио да се Српска листа трудила да буде фер и коректан партнер према свима са којима је разговарала, док су други уводили таксе Србима на КиМ и покушавали да згазе српске интересе у јужној покрајини.
''То је неозбиљан и неодговаран однос Албанаца према Србима и стварности јер решења за КиМ нема ни на видику. Док не будемо дошли до неког договора Београда и Приштине о КиМ, о било чему, ваља нам живети и очувати мир. Било би мудрије да су отворили врата за сарадњу са Српском листом, али то нису учинили'', казао је директор Канцеларије за КиМ.

Упитан да прокоментарише да ли приче о криминализацији севера Косова представљају покушај отимања севера, Ђурић је рекао да такве оцене имају искључиво циљ и задатак да делегитимишу српске представнике и ослаби српска позиција.
Ђуић је навео да је легло криминала управо у Пришитни и да су на челу тамошњих институција злочинци.

Подсетио је на званичне податке Полиције Косова који говоре да је највећи број расветљених и најмањи број тешких кривичних дела на северу, али да Албанцима не сметају те чињенице да оптужују Србе.
Потпредседник Српке листе Далибор Јефтић је одговарајући на питање о повратку Срба на КиМ рекао да је тај процес на поражавајућем нивоу, као резултат угрожене безбедности, али и узурпиране имовине.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести