Европарламентарци предложили 16 мера пред изборе у Србији

БЕОГРАД: Европарламентарци који посредују у дијалогу власти и опозиције о условима за изборе у пролеће 2021. године, у завршном документу предлажу 16 мера, сазнаје Танјуг.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Између осталог, предлаже се оснивање привременог надзорног тела чија је надлежност праћење медија, консултације, извештај о примени правилника за РТС и РТВ, давање мишљења о раду независних институција и њиховим одлукама.

У привременом надзорном телу требало би да буде шест чланова које предлаже РЕМ, а шест председник Народне скупштине Србије, након консултација са осталим учесницима међустраначког дијалога.

Друга тачка односи се на доношење новог прописа у облику обавезујућег правилника за јавни медијски сервис РТС и РТВ, ради бољег регулисања покривања изборне кампање.

У документу стоји да би требало привремено променити стални састав Републичке изборне комисије, додавањем још сест чланова и шест заменика чланова у његов састав из реда целокупне опозиције у земљи.

Поред тога, предлаже се измена начина финансирања трошкова изборне кампање, тако да се 30 одсто средстава пођеднако расподели свим подносиоцима изборних листа који су дали изјаву да желе да финансирају своје трошкове изборне кампање из јавних средстава, а да 70 одсто средстава буде распоређено само на оне изборне листе које су освојиле мандате у парламенту, сразмерно броју освојених мандата.

Како се наводи, сви медији могу да објаве своје тарифе за политичко оглашавање пре почетка изборне кампање.

Такође, треба да се усвоје препоруке за приватне емитере са националном покривеношћу, терестријалном и кабловском, које се односе на представљање програма кандидата за представљање изборне кампање.

У документу се наводи да се мора осигурати да власти имају довољно успостављених процедура за спречавање и истрагу непримереног притиска на бираче.

Поред тога, сугерише се да треба обавити ревизију бирачког списка, као и да статус посматрача избора треба да буде регулисан законом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести