Фајон: Надам се напретку међустраначког дијалога

БРИСЕЛ: Председавајућа Делегацијом Европског парламента за односе са Србијом Тања Фајон пред трећу руду међупартијског дијалога у Србији каже да се нада напретку у успостављању услова неопходних за фер и демократске изборе.
tanja fajon
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

”Трећа рунда интерпартијског дијалога је у петак у Београду. Искрено се надам да ћемо моћи да кренемо у испуњавање услова за примену препорука у циљу стварања неопходних услова за фер и демократске изборе у Србији”, каже Фајон за Танјуг.

Поводом изјаве председника Двери Бошко Обрадовић, који је предложио померање парламентарних избора у Србији за ”крај следеће године”, она је рекла да не може то да коментарише.

То је, додаје, једна од идеја коју је представила опозиција у Србији.

”Није на нама да подржимо ово као конкретну идеју. Ми смо посредници у дијалогу измеду власти и опозиције, где је све на столу и где покушавамо да нађемо нацине за напредак”, закљуцила је Фајон.

Ко ће доћи на дијалог, а ко још - више неће

Одлука европаралментараца да током последње посете Београду на састанак позову само представнике ПсГ и СзС направила је додатне поделе унутар опозиције, уочи треће рунде дијалога о изборним условима у Народној скупштини, уз посредовање представника ЕП.

Главни разлог за различите ставове, мимо, како кажу, "једва приметних резултата досадашњих преговора", је незадовољству одлуком Владимира Билчика и Манфреда Вебера да се током боравка у Београду, 3. децембра, у седишту Делегације ЕУ састану само са представницима СзС и ПСГ.

Осим што сматрају, како су раније рекли неки од њих, да је то селективно понашање представника ЕП, посебно се указује на чињеницу да су на тај начин дискриминисане управо проевропске странке, за разлику од СзС, чије чланице су и оне странке које воде про руску и антиевропску политику.

Савез за Србију је, иначе, раније "иступио" из дијалога.

Ко ће, дакле, изузимајући представнике владајуће коалиције, доћи на завршну рунду дијалога?

Генерални секретар Лиге социјалдеморакта Војводине Бојан Костреш каже да ће Председништво странке 10. децембра разговарати о евентуалном учешћу на састанку заказаном за петак.

ЛСВ је, како наводи, изненађена ставовом ЕП, чији су званичници прошли пут на састанак позвали само део опозиције, односно "групације које се представљају као заступници руских интереса".

"Ако ЕУ жели да дефинише ставове према Србији на тај начин, дубоко греши", рекао је Костреш за Танјуг и додао да ће ЛСВ, без обзира што залаже за евроинтеграције које, истиче, немају алтерантиву, размислити да ли жели да учествује у таквим разговорима.

"Размислићемо, јер нам се чини да разговори личе на фрарсу", рекао је Костеш и додао да се у ЛСВ надају да је такво понашење - одабир саговорника - резултат несналажења и лоших информација, а не одлуке да се мора разговарати са онима који "протежирају руске, а не и европске ставове".

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић наводи за Танјуг да остаје при ставу да учешће на округлом столу власти и опозиције, уз посредовање представника ЕП, нема смисла после одлуке представника Билчика и Вебера да на последњи састанак позову само СзС и ПСГ.

Он је тада на твитеру написао да је то "сплеткарење иза леђа" и то са фашистима.

Председник Нове странке Зоран Живковић долази у петак, иако није задовољан резулатима прве две рунде.

"Добро је да се разговара. Власт има пуно простора да промени изборне услове поготово на пољу медијске слике", рекао је он за Танјуг.

"Постоје мале, надам се да су то почетне, али недовољне промене да бисмо рекли да личе на стандарде демократске Европе", навео је Живковић и додао да су европарламентарци морали да буду доследнији и оштрији у захтевима према власти.

Нада се да ће то бити случај на трећој рунди.

Александар Шапић, лидер Српског патриотског савеза, каже да СПАС прихвата позив на сусрет са европарламетрцима, као и на сваки други који треба да донесе решења.

Наводи да резултати тих разговора ипак зависе од тога да ли ће власт применити договорено.

"Ако власт имплементира оно о чему смо причали у мери у којој су дали реч, мислим да ће избори бити бољи од претходних, а да ли ће бити довољно добри, неће", рекао је Шапић за Танјуг и додао да треба радити и даље како би се наставио процес побољшања друштвеног стања.

Представница Странке модерне Србије Тања Мацура каже да за њих трећа рунда разговора није незивесна.

"Најавили смо учешће и на састанку и на радној вечери, која му претходи", рекла је она за Танјуг, али и изразила незадовољство што поједини опозициони лидери из СзС најављују одвојене састанке са представницима ЕП.

"Упозоравамо да ће само закључи са званичних састанка са представницима ЕП бити једини релевантни као и оцене ОЕБС-а и ОДИХР-а", рекла је Мацура и додала да ће они једино утицати на њихову коначну одлику о изласку на изборе.

Подсећа да су након друге рунде разговора у скупштинску процедуру ушли предлози закона који се тичу избора, што поздрављају, јер очекују да ће њихово усвајање побољшати изборни процес.

"Од разговора не очекујемо чудо, али помака има - власт је признала да има проблема са изборним циклусом", рекла је Мацура.

СМС закључује да има помака, али не револуционарних, да је опозиција присутнија на јавном сервису и да очекује да ће сви учесници политичког живота имати исте услове и прилике.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести