Годфри: Србија данас нема бољег пријатеља од САД

БЕОГРАД: Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри приредио је данас пријем поводом Дана независности САД, коме су пристуствовали председник Србије Александар Вучић, чланови Владе, црквени великодостојници, представници јавног живота и дипломатског кора.
s
Фото: Tanjug/ R. Prelić

Данас када обележавамо 245 година од када су наши Очеви нације прогласили независност тринаест колонија од Уједниног Краљевства, веома смо поносни на специјалне везе с Великом Британијом а исто тако и на односе наше велике државе Охајо и Србије, поручио је амерички амбасадор у поздравном говору.

Годфри је захвалио свим угледним званицама из Србије који су вечерас дошли у амбасаду САД на обележавање овог важног датума за амерички народ и нагласио да се ове године обележава и 140 година дипломатских односа САД и Србије, а такође и 20 година успешног рада УСАИД-а у Србији.

Он је говорио и о историји америчко-српских односа и нагласио да су они увек били партнерски и пријатељски, изузев деведесетих година 20. века када су за кратко скренули са правог пута, и подсетио да су током историје српски имигранти попут Николе Тесле или Михаила Пупина, значајно допринели величини САД.

Такође је рекао и да су у последњих двадесет година ти односи доста напредовали и да се даље развијају и истакао да по њему Србија нема бољег пријатеља од САД.

Амерички амбасадор је нагласио да је ова година била изазовна за све , а поготову за САД, али да ће ова, како је рекао, 245 година млада демократија, изаћи из свега тога још јача.

Он је поручио и да Србију ове године очекују бројни изазови, али да је сигуран да ће они бити успешно превазиђени и уз помоћ његове земље, пошто је у интересу САД да Србија постане до краја напредна демократска држава.

Амабасадор је на крају свог говора у част 140 година српско-америчких односа које је почело, како је рекао, од уживања Американаца у укусним српским шљивама, наздравио уз чашицу шљивовице.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести