Србија ће уложити 100 милиона евра у производњу вакцине

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће Србија уложити 100 милиона евра у производњу четворовалентне вакцине за грип, коју производе још само Француска и Велика Британије, по чему ће наша земља, заједно са институтом Бајфор који ћемо имати, постати велесила у тој области.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
Вучић је рекао да држава подиже Торлак и да смо до сада правили тровалентне вакцине за грип и да је пре два дана одржан састанак на коме су донети важни закључци за Србију.
 
"Иако до сада нисмо ни изоловали ту четврту компоненту, јер су ове три које покривамо биле сасвим довољне. Наша одлука је да идемо у производњу четворовалентне вакцине коју производе две најмоћније европске фарамецеутске компаније из Француске и Енглеске. Замислите једна мала Србија се дрзнула да производи четворовалентну вакцину за грип", нагласио је Вучић.
 
За то је потребно и већ је издвојено 20 милииона евра за зграде и плус 18 милиона евра биће потребно за машине за паковање и амбалажу и слично.
 
"Улагање само у опрему за четворовалентну вакцину је 100 милиона евра, на све ово што већ имамо", истакао је Вучић и додао да са том вакцином, новом технологијом и уређајима постајемо сила, а са Бајофор институтом и велесила.
 
Вуциће верује да ће Србија већ за четири године имати четворовалентну вакцину против грипа, иако је, каже, у просеку потребно шест година.
 
Морамо да достигнемо раст од 6 одсто
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија ове године мора да достигне стопу раста од шест одсто.
 
“Ми морамо ове године да достигнемо стопу раста од 6 одсто, нека буде и 5,7 и 5,6 и 5,8 одсто опет ћемо имати много простора за раст плата, за раст пензија пред крај године уз све исплате које дајемо”, рекао је Вучић на Б92.
 
Он је као пример бриге за пензионере навео и да је већ 118.500 пензионера добило витамине.
 
“Има стручних људи који се добровољно јављају са Медицинског факултета а и из иностранстав који хоће да нам помогну да објаснимо људима зашто су ти витамини добри, зашто је значајно да их узимају, па ћемо то да објављујемо у средствима информисања”, рекао је Вучић.
 
Вучић је казао да је за добру стопу раста потребно да радимо, а да то значи и да морамо да се изборимо против короне и вакцинишемо.
 
Имамо двоструко више страних инвестиција него четири земље региона 
 
Србија је у 2020. години имала 3, 015 милијарди страних директних инвестиција, а Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Албанија су у истом периоду све заједно имале 1,7 милијарди евра, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.
 
“Ми имамо готово дупло више него те четири земље заједно. Неко ће рећи, па већи смо. Па јесмо дупло већи од БиХ, па додајте томе Северну Македонију, па и Албанију, па и Црну Гору, па ћете да видите да смо за четири милиона мањи, а имамо дупло више страних дитректних инвестиција”, рекао је Вучић на Б92.
 
Он је додао да Србија такође има и бољу стопу раста од свих тих земаља.
 
Залажем се за постојеће границе
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се залаже за постојеће границе, прецизирајући да су за њега постојеће границе Србија са КиМ, целовита БиХ уз поштовање интегитета РС у оквиру БиХ.
 
Он је истакао да је то његов став и да мора тога да се држи и по Уставу Србије.
 
Поводом коментара Тимотија Леса, истраживача британског Центра за геополитике и бившег дипломате Тимоти Леса, који је коментарисао садржај нон-пејпера чији је аутор наводно словеначки премијер Јанез Јанша, Вучић је казао да се намеће питање како они из грађанског друштва нису скочили на тему уједињења Косова и Албаније.
 
“Сваки дан имате претње уједињењем Косова и Албаније и из Тиране и Приштине и ћуте сваки дан…воле (Аљбина) Куртија. Од Раде Тајковић, Вука Јеремића, Драгана Ðиласа, сви воле Куртија који се залаже за Велику Албанију”, рекао је Вучић на Б92.
 
Како је рекао, представнике тог грађанског друштва није “заболело” уједињење Приштине и Тиране него то што је неко поменуо Републику Српску.
 
Ако се већ говори о интелектуалним дискусијама и променљивости граница онда треба да се разговара и о томе како су се промениле границе Србије док је тадашња власт 2008. године ћутала, додао је Вучић.
 
“А кад ви са запада комадате Србију онда је то у реду И онда су границе променљиве, ако се помене било ста друго, онда ‘но - но’ да ви Срби не бисте добили по носу”, прокоментарисао је председник.
 
“Је л мислите да смо сви кретени које можете да лупате мотком по глави, као ти стручњак што си отишао у Подгорицу И свима објаснио не мозе Вучић из Србије да има министра у Црној Гори, а могу Рама и Тачи? И у Македонији…Само Срби не могу ништа да имају?”, рекао је он.
 
Ако Приштина може да чека на исход дијалога, што би се нама журило
 
Србија ради на приближавању ставова Београда и Приштине, али ако неко каже да може да чека на исход дијалога, што би се нама журило, упитао је вечерас председник Александар Вучић.
 
Он је то рекао гостујући на Б92 тв. коментаришући изјаву председнице тзв. Косова Војсе Османи, да Приштина може да чека на решење косовског питања.
 
Вучић је потврдио да ће ускоро два пута путовати у Брисел.
 
Подсетио је да је бивша власт, предвођена Тадићем и Јеремићем, одлучила да изместе дијалог из Уједињених нација у Европску унију.
 
"Ти људи (у Бриселу) раде свој посао на коректан начин, ставови Београда и Приштине су дијаметрални, удаљени су и ту Брисел не може много да помогне", рекао је и додао:
 
"Али, ми радимо на приближавану ставова, а ако неко каже да може да чека, што би се нама журило".
 
Поновио је да сматра да је боље да немамо замрзнути конфлит са Приштином и да га, како је рекао, остављамо нашој деци да га решавају.
 
Треба, навео је, размишљати колико ћемо изградити, фабрика, пруга, болница.
 
Снажимо Војску да би заштитили Србију, делујемо превентивно
 
Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо првентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.
 
Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.
 
"Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова раскопљена ''мига 29'', стижу још два и ускоро још много тога", прецизирао је он.
 
Вучић је, гостујући на Б92 тв, подсетио колико је војска свесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.
 
Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно делује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.
 
Оценио је да је министар Александар Вулин био одличан министар одбране, као и да верује да ће Небојша Стефаноић бити врло добар на тој позицији.
 
Стравичан злочин у Сребреници, али да градимо будућност
 
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се у Сребреници догодио стравичан злочин, и да не бисмо смели да заборавимо на поштовање бошњачких жртава, зато што неко жели "правно" да се обрачуна са Србијом и инсистира на томе да се тамо десио геноцид, уз примедбу да слични покушаји постоје и код појединих у Србији, из различитих разлога.
 
“Треба да изађемо из прица 1941, 1991, 1995.-е, увек треба да запамтимо шта је било тада, да се сећамо, али да градимо будућност, а не да се спремамо за још једно полувреме”, рекао је Вучић за ТВ Б92.
 
Он је, поводом злочина у Сребреници,а на констатацију да је Мариника Тепић, била међу посланицима који су поднели скупштини предлог резолуције о геноциду у Сребреници, и питање како неко може да жели да сопствени народ прогласи геноцидом, рекао да о Тепић не жели да говори.
 
“Нећу да се обазирем на жену која је од кокошака у Моровићу видела дрогу, неважно је “, рекао је Вучић.
 
Он је истакао да се у Сребреници догодио стравичан злочин и да не смемо због других ствари да заборавимо на пијетет и поштовање према бошњачким жртвама.
 
“То је био језив злочин, морамо да признамо, да прихватимо, да разумемо шта се догодило, да осудимо и да нам се не понови”, указао је он.
 
Друго су, каже, правни термини и то што некима није довољно када покажемо истинско саучешће, већ желе правно да се обрачунају са Србијом, да би могли да наплаћују ратне одштете и да ставе жиг нашем народу.
 
“Онда видите да је све то политика и етикетирање једног народа. Разумем да ће то да раде Бошњаци, разумем да Хрвати никад неће да кажу да је у Јасеновцу био геноцид, иако није за поређење оно што се десило у Јасеновцу са било чим другим на простору бивше Југославије, икада. Али, морамо да разумемо да не можемо да не кажемо истину о Сребреници”, рекао је Вучић.
 
Он је приметио и да и код нас постоји стална потреба за додворавањем западним амбасадама, јер, како каже, мисле да ће их они или чувати или довести на власт.
 
То је, каже, патологија српске политике, коју примећује и у својој странци, а и у целокупном политичком животу.
 
“Постоји и тај аутошивинизам и деловање против свог народа, јер тако ћеш ваљда показати интернационализам и космополитизам, као да не можес то да будеш и да волиш своју нацију". , рекао је Вучић.
 
Он је рекао да у Србији живи значајан број Бошњака и да се нада да ће они разумети да држава има исти однос према њима, као и према грађанима српске националности.
 
Много је, каже, уложено управо у Рашку област, јер је суштина у путевима, пругама, болницама.
 
Нећу дозволити Хагу да понижава Србију
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на то што ниједног тренутка није угрозио српске националне интересе, нити је дозволио да неко понижава Србију, као и да ће неће то дозволити ни по питану захтева Хага за изручење Петра Јојића и Вјерице Радете.
 
Поступајући судија Механизма за кривичне судове у Хагу у предмету против двоје српских радикала Вјерице Радете и Петра Јојића затражио је од председника Механизма да обавести Савет Безбедности УН да Србија није испунила своје обавезе према том суду, јер није ухапсила и изручила Јојића и Радету.
 
На питање новинара на Б92 у емисији Фокус, хоће ли Јојић и Радета бити изручени Хагу, Вучић је рекао: "Имамо институције, прошли пут судија Дилпарић је одбио тај захтев, јер се код нас по законима предвиђа могућност да се изручују они који су оптужени за ратне злочине, али ови људи нису оптужени за ратне злочине већ за непоштовање суда".
 
Како каже, све време и на сваки начин покушавају а унизе Србију.
 
"Питање непоштовања суда је посао за српске правосудне органе, али они нису желели то, већ су желели политички притисак. Е, нема проблема, сада ћете на тај политички притисак да добијете политички договор. Тако да када то пошаљете СБ да тамо нешто паметују, ја ћу да идем у СБ да им одговарам по том питању, па баш да видим како ће то интересантно да буде, бас ће лепо да буде и мени и њима", рекао је Вучић.
 
Додао је да очекује том приликом баш занимљиву дискусију.
 
"То није питање односа према злочину већ односа према држави. Не дам да понижат дрзаву Србију као што сте је газили и понижавали деценијама. ", навео је председник. Вучић истиче да је поносан на то што је чувао мир и стабилност, као и на то што ниједног тренутка није угоризо српске националне интересе и није дозволио било коме да понижава Србију.
 
Добро је да људи виде како они замишљају демократију
 
На власт се добила само вољом народа, поручио је вечерас председник Александар Вучић, а коментаришући изјаву новинара Слободана Ступара у којој спомиње подршку страних амбасада за преуизамње власти.
 
Ступар је, наиме, у својој изјави рекао , алудирајући на начин на који се у Србији узима власт, да би се он за подршку обратио страним амбасадама, САД, руској, немачкој и британској, како би са њима договорио преузимање власти.
 
Договор би, каже, значио да преузме власт, да је стабилизује, контролише медије, призна да смо ми на Косову изгубили, а победили Американци.
 
“Ово је добро, да су људи могли да виде како они замишљају… суштина је да ће гарантовати да ће да признају независност Косова, јер су Американци победили а ми изгубили”, ”, прокоментарисао је Вучић.
 
Како је рекао, то показује како његови политички противници схватају борбу, јер су, каже, схватили да су глупости да људе убеђују од куће до куће, већ да је потребан договор са великим силама.
 
Та изјава је, каже, “слика и прилика” како они виде демократију у Србији.
 
“Да за Србију није демократија, већ батина страних амбасада, да су за независно Косово и то би њихова власт донела, и они се тиме хвале”, додао је Вучић.
 
Он је поручио да се на власт долази само вољом народа.
 
“Некада су помагале стране силе, у рушењу Милошевића, и данас се улаже превелики новац, милиони евра, у диверзификацију…Али, то је добро и важно за демократију”, рекао је Вучић.
 
Од чега да се одмарамо, па пола времена не радимо
 
Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија успешно носи са корона вирусом, има све више страних инвестиција, градиће се фабрике, али да треба да почне да се ради, а не да се само говори о одморима.
 
"Од цега да се одмарамо, па пола времена не радимо. Само се на телевизији прича о томе ''где ћу ја на одмор''. Као да не можете да се одморите на планини или некој шуми у Србији него морате да се окрецете као јаје на око на некој плажи", рекао је за Б92.
 
Упитан да ли ће се отворити угоститељски објекти, председник наводи да су бројеви новозаражених до 20 цасова охрабрујуци.
 
Зелена агенда да буде агенда разума,а не идеологија фатализма
 
Србија треба да преваспитава себе да чува реке, планине, да смањи производњу и употребу чврстог горива и гас доведе до сваког места, али треба притом да се води рачуна о виталним интересима државе, поручио је вечерас председник Александар Вчић и истакао да "Зелена агенда" треба да буде агенда разума, а не идеологија фатализма.
 
Без намере да се, како каже, било коме додворава, Вучић казе да се од Србије тражи да смањи производњу угља и бро мини хидроелектрана.
 
Ако бисмо, каже, то урадили ми бисмо остали без струје и морали бисмо да је купујемо из иностранства.
 
"Ми то себи не можемо да дозволимо да укинемо Колубару и Костолац - на памет нам не пада", рекао је Вучић гостујући на б92 тв.
 
Хоће, додаје он, да ми кажемо да нам угаљ не треба и да треба да отпуштао људе, а онда би рекли: "Е па, видиш, Вучић је крив што их је оставио без хлеба".
 
"Нека они то кажу радницима Колубаре и Костолца и њиховим породицама", поручио је председник.
 
Лепо је, истиче, имати чисте реке и чист ваздуха, али, додао је, само Аустрија има 4,5 хиљада хидроелетрана.
 
"А, ако кажемо добро, `ајмо на ветроелектране, како је приметио, онда кажу: е немојте на ветар убијате нам птице"... Кажу, идите на соларну енергију.
 
"Па нисмо ми Грчка да идемо на солар, а чуо сам да за то има заинтересованих инвеститора. Са соларом не бисмо могли да покријемо ни 15 одсто струје која нам је потребна", навео је Вучић.
 
Указао је да док у земји није било фабрика било је чистог ваздуха.
 
А сада, истиче, фабрике имате и у Нишу и у Новом Саду и у њима је производња изведена по свим европским и светским стандардима.
 
Нечист ваздух је и због мноштва аутомобила, каже председник и додаје да 10 одсто породица у Србији има два и више аутомобила.
 
Осврнуо се и на критике да су Кинези криви за загађен ваздух.
 
"Има и код нас око владе и у СНС-у људи који не смеју никада ништа да кажу, али кажу да су Кинези криви. За шта су Кинези криви, за Железару смо их ми звали да нас спасу и хвала им на томе? Не само Железару, већ и 5.000 радника", запитао је Вучић и честитао кинеским власницима Железаре на успешном пословању, што, како истиче, утиче и на раст прихода Србије.
 
Подсетио је да и Бор не би функционисао и да смо само могли да га затворимо да Кинези нису дошли у РТБ.
 
"Са Кинезима треба разговарати да екологија буде нешто са чиме ћемо да се бавимо - да, али не да нам то буде нова идеологија фатализма у којој ћемо да уништимо све своје капацитете", рекао је.
 
Истакао је да нигде у региону и свету није лако доћи и реци радницима да им затварате фабрику.
 
Излаз је, истиче председник, да мора да се улаже што више у енргетску ефикасност.
 
"Зато сам рекао пажљиво, али ефикасно", поручио је председник.
 
Србију нико није позвао да помогне Црној Гори да заврши ауто-пут
 
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Србију нико до сада није позвао да помогне Црној Гори на довршетку изградње ауто-пута до Бољара, али да ако таква понуда стигне размотриће је, јер, како каже, не желимо да нам аутопут до Црне Горе заврши на некој ливади у Бољару.
 
Вучић није желео да коментарише финансијске проблеме Црне Горе
 
"Не желим да коментаришем оно што се збива у другим земљама. Ако нам неко понуди размотрићемо, јер то има смисла...", рекао је Вучић гостујући на б92 тв.
 
Вучић је рекао да Хрватска има фантстичну инфраструктуру изграђену, како је рекао, невероваатном брзином 1998. и 1999., али им се, додао је, ми приближавамо.
 
"Верујем да ћемо их и стићи и престићи. Имамо још доста праваца да урадимо", рекао је Вучић и подсетио да се ради и да ће се тек радити на Моравичком коридору, који ће бити у потпуности дигиталан, затим правац Кузмин и Сремска Рача до Бијељине, како бисмо, како је рекао, помогли Републици Српској.
 
"Ми градимо мост преко Саве, спојили бисмо то са другим градом по величини у Републици Српској, а затим према Тузли и...", рекао је.
 
Вучић је поново говорио о Фрушкогорском коридору и додао да остаје коридор од Бачког Брега преко Сомбора, који би завршио у Кикинди.
 
Ту је, подсетио је, и аутопут Карађорђе од Младеновца и Лазаревца, који ће ићи у два крака.
 
Председник је најавио и комплетну реконструкцију пута од Доњег Милановца до Кладова, који је веома важан и за туризам и за привреду.
 
На опаску да се често поставља питање како успева да запамти све правце и места и градове кроз која ће пролазити нови путеви, Вучић каже да је био на 8.000 топонима и да је био у свим општинама у Србији.
EUR/RSD 117.5730
Најновије вести