ИСТРАЖИВАЊЕ СНС на 56 одсто, СзС пао на 8,5 процената, бојкот обара рејтинге

БЕОГРАД: Странке опозиције склоне бојкоту избора бележе пад подршке у истраживањима, а Савез за Србију је апсолутно навећи губитник међу њима, са рејтингом који је сада на 8,5 одсто, каже Срђан Богосављевић из Ипсос Стратеџик маркетинга.
Izbori Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Истовремено, СНС са својим малим коалиционим партнерима дуго не пада испод половине бирачке подршке, а сада је отишао на више од 56 одсто, рекао је Богосављевић за Данас.

Кад је реч о странкама око СзС, Богосављевић објашњава:

"Са око 8,5 одсто тренутно СЗС је апсолутно највећи губитник, али бих рекао да је то и нормално. Када својим бирачима кажете да не треба да гласају ни за кога, па ни за вас саме, и када је конструкција те коалиције прикладна само једноставним политичким акцијама, али не омогућава лако пропагирање некаквих дугороцних политика око којих би се све чланице сложиле", оцењује Богосављевић.

Он је за лист "Данас" рекао да се странке опозиције које нису јасно рекле да су у бојкоту држе на приближним процентима са резултатима од пре месец или два месеца.

Тако каже да су ПСГ и СРС мало изнад цензуса, а за остале наводи да су далеко од цензуса.

Богосављевић сматра да оно што све странке, осим СРС, СПС и СНС, треба да брине, ако желе де иду на изборе, јесте ниска лојалност бирача, односно чињеница да се бирачи веома лако одлучују да их замене неком сличном странком.

На питање колико међусобно разоткривање у одређеним аферама утиче на рејтинг и странака на власти и странака опизције, Богосављевић каже да је тако нешто тешко измерити.

СНС је, на пример, странка веома лојалних бирача, тако да што излазност буде мања, њихов проценат има више шансе да расте. И СПС је стабилан, и веома дуго се врти око 12 одсто, тренутно 12,5 одсто, рекао је Богосављевић.

Каже да сукоби на релацији странка које су супротстављене обично доводи до учвршћивања подршке, а оптужбе међусобно сродних странака обично оштећују обе стране.

"Ми сада тешко можемо да издвојимо ефекат оптужби, на пример, на рачун СЗС од ефекта њиховог позива да се не гласа", рекао је Богосављевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести