Јуратовић: Србија не може да седи на две столице, мора да одлучи

БЕОГРАД: Посланик Бундестага Јосип Јуратовић, који је и председник одбора за Западни Балкан у немачком парламенту и члан владајуће СПД, сматра да Србија, како је рекао,"не може више да седи на две столице" и додао да је "пожељно" да и Србија буде у склопу шестог пакета санкција Русији.
josip juratovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Јуратовић је за Н1 уочи данашњег раyговора председника Александра Вучића са немачким канцеларом Олафом Шолцом, рекао да је „за поздравити“ то што је Србија потписала декларацију УН и осудила агресију Русије над Украјином, али је додао да, што се тиче шестог пакета санкција ЕУ Русији "пожељно" да и Србија буде „у том склопу“.

„Србија мора сама да одлучи, колико је то у њеној могућности. Очекујемо у сваком случају", рекао је Јуратовић. Према његовој оцени, Србија мора, кроз своју солидарност, да одабере праву страну и да на неки начин преузме одређену одговорност која неће бити ни за Србију једноставна.

Говорећи о томе да Србији 31. маја истиче гасни аранжман са Русијом, Јуратовић је рекао да мисли да не постоји препрека за нови аранжман, али је указао да ће се будно пратити да ли је то јер једноставно нема друге алтернативе или се ради зато што се, како је навео, "жели на две столице седети".

Према речима Јуратовића, у Европи је дошло време "кад не можемо више бити неутрални, већ се морамо одлучити на коју ћемо страну".

Додао је да и Немацка мора да види како ће бити независна од руског гаса, као и целокупна ЕУ и земље на путу ЕУ. према мишљењу Јуратовића, ЕУ, у сарадњи са Србијом, треба да нађе систем како да Србија постигне независност од руског гаса.

На питање шта је за Немачку приоритет током данашњих разговора канцелара Олафа Шолца и председника Србије Александра Вучића - дијалог Београда и Приштине или санкције Русији, Јуратовић је одговорио да мисли да ће за канцелара приоритет бити питање како обезбедити мир и стабилност у Европи.

Упитан да ли је Вучић у праву када каже да га код Шолца чека непријатан разговор, Јуратовић је рекао да не верује у то да ће Вучић имати непријатан разговор, али да ће имати, како је навео, "јасну позицију једног канцелара који не лавира него јасно каже шта очекује".

Јуратовић каже да од власти у Србији очекује да своје политичке поступке "не декларишу тако да су на било шта присиљени" и додаје да је Србија слободна земља, суверена држава и да сама одлучује о својој судбини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести