Комарци-селице за крај

Посланици Скупштине Војводине усвојили су Покрајинску скупштинску одлуку о програму заштите животне средине у Војводини од 2016. до 2025. године и просторне планове

за подручја посебне намене. рашња седница парламента вероватно је била последња у овом сазиву јер, као што је познато, 24. априла ће се одржати редовни покрајински избори, заједно с локалним и ванредним републичким. Председник парламента Иштван Пастор је тим поводом рекао посланицима да ће скупштинска радна тела до избора новог сазива парламента наставити да раде у складу с потребама, док ће се седнице парламента одржавати уколико буде потребе за њима.

Пастор се захвалио посланицима на досадашњој сарадњи, и нагласио да су заједнички у овом мандату од Скупштине Војводине направили још респектабилнију институцију.

– У појединим тренуцима водили смо веома жустре расправе, али никада нисмо прешли границу пристојности и угрозили висок ниво политичке културе по којој је овај дом препознатљив – истакао је он.

У дискусији о програму заштите животне средине посланик СНС-а Живко Настић је критиковао Секретаријат за заштиту животне средине. По његовој оцени, тај секретаријат је требало да много више уради на решавању проблема које има општина Србобран због бушотина НИС-а. Како је навео, НИС у тој општини има више од 100 бушотина и отворене нафтне исплаке поред сваке. Настић је замерио покрајинским властима што су тек сада сачиниле програм и план рада и што је тек сада створена могућност отварања акционих планова.   

Његов страначки колега Миленко Јованов је критиковао Покрајинску владу што је у овом мандату од 2012. до 2016. године из буyета потрошено 12 милиона евра за уништавање комараца, али то није дало резултат. На ту његову примедбу покрајински секретар за заштиту животне средине Слободан Пузовић је одговорио да се троши колико се има и да им није намера да потпуно униште комарце као врсту, него само да их сузбију. Јованов је замерио и то што уништавање комараца у Војводини често раде фирме с егзотичних острва, како је навео, „пореских рајева”. Сматрао је недостатком програма што у њему нису разрађени различити методи сузбијања комараца, с обзиром на то да биолошка метода, уништавање ларви комараца препаратима на бази бактерије, који је наведен у тексту, не даје резултат.    

– У програму се наводи да у Војводини 33 врста комараца. Требало је резрадити резличите могућности прскање комараца јер је очигледно да се они прскају, а изнова и изнова опстају – истакао је он. – С друге стране, није обрађено питање комараца-селица, који се, како су нам рекли у Скупштини Војводине, пребацују из општине у општину, само нам нису рекли како знају када треба да се прскају. Да ли то јаве из Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине или те фирме који их третирју?

Он је додао да сматра да је битно разговарати о тим стварима јер, како је нагласио, независно од величине површине која се третира против комараца, за то увек треба издвојити три милиона евра.  

Е. Марјанов

 

Тежак период

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је оценио да је овај сазив Скупштине прошао и веома тежак период и посебно се захвалио председницима посланичких група који су, како је оценио, поднели веома велики део терета.

– Било ми је изузетна част да будем први међу једнакима – казао је Пастор на скупштинској говорници.

EUR/RSD 117.4826
Најновије вести