Мали: Буџет усмерен ка повећању животног стандарда

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је вечерас да је велики део буџета за 2019. годину који је данас усвојен у Скупштини Србије, усмерен на повећање животног стандарда грађана.
Siniša Mali Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Посланици су данас усвојили буџет за 2019. годину и низ реформских закона, а Мали је у интервјуу за РТС рекао да, захваљујући предузетим корацима, очекује напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.
"Важна је вест да су посланици Народне скупштине данас усвојили буџет за 2019. годину. Као што смо и обећали, у том буџету велики део је усмерен ка повецању животног стандарда градана Србије", рекао је Мали. 

Како је објаснио, од 1. јануара кренуће се са повећањем плата у јавном сектору између седам и 12 одсто.  
"Имамо новца и за повећане пензије које су кренуле да се исплаћују већ у октобру ове године. Повећана је минимална цена рада са 143 на 155 динара, дакле минимална плата је виша од 27.000 динара. То је део у буџету који је усмерен управо ка повећању животног стандарда наших суграђана. Што смо обећали, ми смо и реализовали", нагласио је Мали. 

С друге стране, како је навео, највећи изазов који се налази пред Србијом јесте да стопу раста коју има ове године, што је 4,5 одсто за првих девет месеци, настави и у 2019. и 2020. години.
Према његовим речима, Србија је сада једна од најбрже растућих економија, не само у овом делу Европе него у целој Европи.
"Што брже и што више растемо, то значи за грађане Србије и виши стандард и мању незапосленост и бољи квалитет живота", нагласио је Мали.
На констатацију да Фискални савет сматра да би привредни раст био већи и одрживији да је новац више усмерен у просвету, здравство, а мање у опрему за наоружање војске и полиције, Мали каже да су сви су добили више у буџету за 2019. годину.

"Буџет је тако конципиран да постоји баланс између свих оних министарстава која су нешто захтевала. Имате улагања и у војску, наравно ми желимо да Војска Србије буде што јача и опремљенија. Ко није поносан на то што имате конацно и поново 'мигове' који лете нашим небом и који нас чувају? А, с друге стране, имате седам милијарди, рецимо, веће субвенције за пољопривреднике, имате веци буџет за здравство, за просвету, такође", рекао је Мали. 
Нагласио је и да просветари добијају девет одсто повећање плата 2019. године.

 "Уравнотежен је буџет, то каже Фискални савет, балансиран и потпуно реалан", напомиње Мали. 
На питање да ли ће то омогућити да раст буде дугорочан, Мали каже да је веома важно да имате пар ногу на којима стојите чврсто. 
"Једно је повећање потрошње, односно животног стандарда, зато је буџет конципиран тако да расту плате у јавном сектору, да расту пензије, да расте минимална цена рада", рекао је Мали. 

Он додаје да постоје пореске олакшице, које се  вреднују око девет милијарди динара.
"Дакле, уместо у буџет Републике Србије, остављамо привреди. Само укидање доприноса за незапосленост, то је 12 милијарди динара, 100 милиона евра остављамо привредницима, уместо да иде у буџет. Када погледате резултате, осим високе стопе раста, имате и ситуацију да ове године имамо већ 2,6 милијарди евра директних страних инвестиција. То је десет одсто више него прошле године", рекао је Мали.
Како је констатовао, апсолутно расту и домаће и стране инвестиције. 

"Још једна ствар која је важна, у буџету имате и никада веће капиталне инвестиције, 220 милијарди динара инвестиција које финансира држава", додао је он.  
Указао је и да је стопа незапослености 11, 3 одсто.
"Никада мање незапослених нисмо имали, али нисмо задовољни том цифром. Хоћемо још то да смањујемо. Зато се боримо за свако ново радно место. Пре два дана вратили смо милијарду и тридесет милиона долара у једном дану, не из рефинансирања, вец из уштеда које смо направили. Смањили смо јавни дуг за милијарду, смањили уцешце јавног дуга у БДП-у на 54,1 одсто, а кренули смо 2013-2014. са скоро 79 одсто", рекао је он.

Упитан хоће ли следеће године Србија побољшати положај на Дуинг бизнис листи, Мали је рекао да је цео сет реформских закона који је данас усвојен у Скупштини Србије, управо и усмерен ка томе да Србија напредује на Дуинг бизнис листи. 
"Хоћемо да будемо још бољи. Сви закони – од Закона о накнадама, о овом делу прикљуцака, до Закона о порезу на добит предузеца, Закона о порезу на доходак градана, измена Закона о стецају, измена Закона о привредним душтвима", навео је министар.
Додао је да се радује следећој ранг-листи Дуинг бизнис листе Светске банке.

"Мислим да ћемо направити велики корак напред. Шта то за грађане Србије значи? Што сте ближи врху, атрактивнији сте за стране инвестиције, долазе инвеститори, граде, ви онда градите инфраструктуру која је потребна, смањујете незапосленост, повећавате запосленост, расте животни стандард. То је, на крају, економска политика ове владе и за то се боримо из дана у дан", поручио је Мали.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести