Мали: Никада нисам био члан Демократске странке

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас у полемици са посланицима Демократске странке (ДС) у Скупштини Србије, током расправе о изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, да никада није био члан ДС.
sinisa mali
Фото: Tanjug

Никада у животу нисам био члан ДС. Никада ниједан дан. Радио сам посао поштено и часно од 2001. до 2003. године и о томе можемо да причамо колико год хоћете. Једно је приватизација, а друго је пљачкашка приватизација, рекао је Мали одговарајући посланику ДС Горану Ћирићу који је прокоментарисао да је занимљиво када Мали прича о ДС, а онда га упитао до када је био члан те странке.

У скупштини се полемисало се о пензијама, фонду ПИО, да ли измене закона доносе несигурност за пензионере, јер се пензије неће пензије усклађивати као раније, али и о вођењу економске политике у време демократа и напредњака.
Демократска странка је 'замрзла' пензије. Не знам на који начин то представља било какву сигурност за пензионере. Ви сте 2008. године четири пута подигли пензије, а одмах наредне године српска привреда је имала негативан раст од 3,1 одсто. Наш јавни дуг је кренуо да расте. Имали смо рекордан дефицит који је кулминирао 2013. године, критиковао је министар бившу власт.

Он је додао да се данас пензије повећавају на основу реланих резултата, наводећи да Србија већ трећу годину има суфицит у буџету.
Велика је разлика између тадашње политике која се водила куповином гласова од ове сада. Влада Србије не жели да повећава пензије на основу стопе инфлације која је сада изузетно ниска од 1,5 до 2 одсто, желимо да те пензије повећавамо и више ако нам економски резултати то дозволе. Показали смо да умемо и знамо како да водимо економију, како да зарадимо, спустимо незапосленост, доведемо инвеститоре, рекао је Мали.

Шеф посланика ДС Горан Ћирић приметио је да се по ко зна који пут помиње ДС, а да је занимљиво када то чини Мали.
Ви сте били један од најдиректнијих учесника у приватизацијама, а сада се прикључујете оптужбама за тај период и питате нас посланике шта је ДС добро учинила у економском систему. Колики је био јавни дуг који је наследила ДС од садашње коалиције која је водила државу 90-тих? 15 милијарди евра и учесће јавног дуга у БДП је тада износило преко  200 одсто, рекао је Ћирић.

Зла Демократска странка је, каже, тада успела да врати 12 пензија, стару девизну штедњу и поручио да ће и сада да врати и дуговање пензионерима од око 800 милиона евра колико им је, по неким проценама, умањено за четири године.
Пошто је рекао да никада није био члан ДС, Мали се осврнуо и на економске показатеље из 2008. и 2009. године када је, како каже, јавни дуг кроз учешће у БДП порастао за 50 одсто и када је стопа раста била негативна.

Говорећи о одрживости ПИО система, Мали је указао да ће се за пензије до краја године издвајати само 26 одсто из буџета, а да је тај проценат пре само четири године био скоро 50 одсто.
Сваки други динар пензионерима је ишао из буџета Србије, рекао је Мали.
Министар финансија је истакао да није случајно да Србија има суфицит у буџету већ трећу годину, те да је то управо последица исправне и одговорне политике коју води Влада Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести