Мировић: Војводина ће добити још два Центра за усвојење

НОВИ САД: Осим Центра за смештај и усвојење, који постоји у Новом Саду, у наредном периоду биће отворена још два таква центра у Војводини, најавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић, на пријему за представнике овог Центра и представнике Удружења хранитеља Нови Сад.
Predsednik Mirovic prijem za hranitelje (16)
Фото: Покрајинска влада

„Радите веома важан и одговоран посао и теба да знате да ћете имати пуну подршку Покрајинске владе и свих институција из социјалне заштите у Војводини и Србији, како бисте могли несметано да обављате свој посао, а пре свега да деци о којима бринете пружите најбољу подршку“, поручио је Игор Мировић.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити отворен Центар за смештај и усвојење у Суботици, а потом још један у Банату, у Белој Цркви или Панчеву.

„До лета следеће године завршићемо велики дечији камп у Бочару, у новобечејској општини који ће имати могућности да предшколска и основношколска деца бораве током једног и више дана у њему и то место може бити и место за вас, хранитеље. Планирамо да у наредним годинама изградимо на Летенци Центар за децу старијег основношколског узраста. Он ће бити, такође, на располагању деци из хранитељских породица, којих сада у Војводини има око две хиљаде“, рекао је Мировић.

Он је најавио да постоји идеја и да буде одређен Дан хранитеља у Војводини, када би се на једном мешту састали, како је објаснио, сви чланови и Удружења хранитеља и свих других организација из области социјалне заштите, са представницима Покрајинске владе.

Фото: Покрајинска влада

То би била прилика, каже Мировић, да им директно представе какве су потребе тих организација, каква им је подршка додатна потребна и који су то пројекти на којима би могли заједно радити.

Председница Удружења хранитеља Нови Сад, Весна Илић говорећи о резултатима које је то Удружење постигло од јануара ове године, када су основани, рекла је да су мрежу подршке значајно проширили, укључили се у рад свих установа социјалне заштите, просвете, здравства, те да сарађују са стручњацима из свих области.

„Обезедили смо летовање за хранитељске продице, а крајем октобра водићемо и децу са сметњама у развоју из хранитељских породица и стипендисте Фондације на одмор“, најавила је Илић.

Директорка Центра за смештај и усвојење Нови Сад Ивана Копривица рекла је да су зајендички успели да развију стереотипе и рпедрасуде о хранитељским породицама, те да је успешно завршена заједничка хуманитарна акција, у којој су грађани прикупљали помоћ за децу из хранитељских породица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести