Мондолони: Обележавамо прошлост са Србијом

БЕОГРАД: Француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони најавио је данас низ догађаја поводом обележавања стогодишњице ослобођења Србије и краја Првог светског рата, истакавши да Француска обележава прошлост, али је окренута будућности и развоју сарадње са Србијом на свим пољима.
Mondolini Frederik/Fonet
Фото: FoNet

"Заједно радимо на припреми ових догађаја како бисмо прославили наше снажно пријатељство, исковано изузетно чврсто и за сва времена на боjним пољима у Првом светском рату", истакао је амбасадор на конференцији за медије у резиденцији Француске у Београду. 

Најављујући низ догађаја које Амбасада ове године организује или у којима учествује, а који су посвећени обележавању ове важне годишњице, посебно је истакао путујућу изложбу коју ће Француски институт организовати на јесен у градовима Србије на путу којим се напредовало након пробоја Солунског фронта.

"Изложба ће бити сачињена од докумената и фотографија које су прикупили историчари, али посебно од докумената и прича које ће грађани Србије желети да поделе са нама", рекао је, позвавши грађане да доставе фотографије писама или породичних предмета, као и породичне приче које осветљавају француско-српско братство по оружју на Солунском фронту.

Мондолони је, међу планираним догађајима, истакао и обнову Споменика захвалности Француској на Калемегдану, захваливши на помоћи министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу и министру одбране Александру Вулину, који су присуствовали конференцији.

Радови на обнови Споменика управо почињу, а предвиђено је да као обновљен буде откривен ове године, рекао је амбасадор, изразивши наду да ће споменик, који по његовим речима подсећа на наше братство по оружју, открити неки високи званичник Француске. 

Остали догађаји обухватају филмски караван у више градова Србије на тему Великог рата, комеморативне свечаности, уручења одликовања, дипломатске активности, билатералне посете, округле столове, трибине, обиласке бојишта…

Првог новембра, рекао је Мондолони, биће приређен велики пријем у Амбасади поводом стогодишњице ослобођења Београда, 11. новембра церемонија на француском војном гробљу, а велики мировни форум биће организован у Паризу од 11. до 13. новембра. 

Ни академске расправе неће недостајати, напоменуо је, јер ће Амбасада Француске учествовати у циклусу историјских анализа које организује Војна академија Србије, док ће Балканолошки институт организовати стручни семинар кроз округле столове с Француским институтом у септембру у Београду, Новом Саду и Нишу.

Министар Вулин изјавио је да Србија у протеклих сто година, од завршетка Првог светског рата, није престала да се сећа пријатељства које је са Француском изградила током ратних времена и да ће обнова Споменика захвалности Француској на Калемегдану бити и обнова вредности које су нас спајале.

Министар Ђорђевић рекао је новинарима да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата прилика да се покаже да вишедеценијско пријатељство Србије и Француске, које је доживело врхунац у том рату, постоји и данас.

На конференцији се медијима обратио и Негован Станковић, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је рекао да је Влада Србије за обнову Споменика захвалности Француској издвојила 22 милиона динара.

Такође је рекао да Србија има преко 6.000 ратних меморијала од чега 625 у више од 40 земаља света што, како је истакао, говори где су се све наши преци борили и остављали своје животе. 

Оливера Вучковић, в.д. директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, изнела је детаље о обнови Споменика захвалности Француској на Калемегдану, подсетивши да је Споменик откривен 11. новембра 1930. године, али да га је од тада нагризао зуб времена.

"Данас имамо потпуно исту одговорност да започнемо радове на његовој обнови", истакла је, указавши да је реч о заједничком пројекту две владе.

Према њеним речима, Завод је 2012. године урадио пројекат санације и рестаурације Споменика, а све радове, који ће се иначе обављати уз специјалне дизалице на самом месту где се налази Споменик, надзираће мешовита француско-српска комисија.

"Споменик захвалности Француској је значајан не само у Београду, већ и у Србији. Надам се да ће крајем августа поново заблистати старим сјајем, а у новој димензији", закључила је Вучковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести