Мостарске поруке за смиривање тензија

Премијер Александар Вучић је боравио у Мостару поводом 19. међународног сајма привреде, али су политички односи у региону избили у први план, будући да су у том граду

били и шефови држава Босне и Херцеговине и Хрватске, у тренутку када су односи у региону управо у троуглу те три земље изнова заоштрени.

До тога је дошло након хрватске блокаде европског пута Србије и отварања преговарачког поглавља 23, као и после две хашке пресуде и најаве Бакира Изетбеговића да би БиХ могла покренути ревизију поступка по тужби против Србије за агресију и геноцид.

Премијер Србије привукао је стога пажњу новинара из бројних редакција, а на њихово питање о политичким околностима које су претходиле сајму у Мостару, поручио је да ће Србија учинити све да односи у региону напредују.

Вучић је поручио је да су односи српског и бошњачког народа кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону. Прошлост је била каква је била, на њу не можемо да утичемо, али можемо на будућност, поручио је председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Вучић је на заједничкој конференцији с Бакиром Изетбеговићем рекао да су њих двојица имали отворен, искрен, не лак разговор, као и да су разматрали односе Срба и Бошњака у целини – у региону, у БиХ и у Србији.

– Закључак је, рекао бих, обојице, то да у наредном периоду интензивирамо контакте, разговоре и дијалог. Сматрамо да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана, за мир, безбедност и сигурност људи у целом региону – рекао је Вучић.

Закључак је, додаје, и да се прошлост мора сагледати из сваког угла, да Бошњаци уђу у српске, а Срби у бошњачке ципеле, не би ли се боље разумели.

Захваливши Изетбеговићу на гостопримству, Вучић је истакао да Србија и БиХ морају да гледају у будућност и да унапређују привредну сарадњу.

– За БиХ Србија је одскоро постала први извозни партнер, а БиХ је трећа извозна дестинација за Србију, и четврти спољнотрговински партнер – само су Италија и Немачка испред. Мислим да су то добре ствари на којима треба да радимо – нагласио је премијер Србије.

За народ је, истиче, важно да ће сви покушавати да „спусте тон” и несугласице решавати у миру. Нада се да ће добре политичке поруке донети већу економску и трговинску размену између земаља и више привредника из Србије у БиХ и из БиХ у Србију.

– Односе ћемо покушати да унапређујемо, да буду најбољи могући, и Срби и Бошњаци, сасвим извесно, имају заједничку будућност тамо где су вековима живели – поручио је Вучић, и додао да Срби с многим народима деле границе, али да с Бошњацима живе заједно, како у Србији, тако и у БиХ, те да ће тако морати да буде и у будућности. – Понашаћемо се озбиљно и одговорно, и чуваћемо мир и право на будућност сваког детета.

– Спремни смо да пробамо да интензивирамо дијалог Србије и БиХ, Срба и Бошњака. Треба да разумемо једни друге, уважавамо једни друге, истину и пресуде међународних судова – поручио је Изетбеговић.

Додао је да се ових дана Србија с правом сећа злочина током Другог светског рата – онога што је почело пре 75 година, с оснивањем НДХ.

– И треба да се сећа и не сме да заборави, као што ћемо се и ми заувек сећати неких ствари. Али то није разлог да кваримо однос, већ пут ка истини и правди, да градимо боље односе – рекао је Изетбеговић.

На питање да ли ће одустати од тужбе против Србије, председник Председништва БиХ је одговорио да он није тај који покреће тужбу или одустаје

од ње.

– Још немамо неки нови доказ који би водио ствари ка том смеру. Ако буде, тада ћемо о томе разговарати – казао је Изетбеговић.

Е. Д.

 

Добар разговор с хрватском председницом

Српски премијер Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић твитовали су о сусрету који су имали у Мостару, током рашње посете БиХ.

„Добар разговор с Колиндом Грабар Китаровић о српско-хрватским односима. Верујем да ћемо и убудуће развијати добросуседске односе“, записао је председник Владе Србије.

Председница Хрватска каже: „Неформални разговор о развитку добросусједских односа с премијером Србије“.

Колинда Грабар Китаровић је на питање новинара о односима Хрватске и Србије рекла да нема утисак да су они напети и да је то више реторичко питање, него што је стварно стање.

 

С владиком Григоријем и Србима

Премијер Вучић се састао с представницима спрске заједнице у Мостару и с епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, и најавио им подршку Владе Србије.

– Драго ми је што су Срби желили да остану у Мостару и да живе с друга два народа. Ми ћемо помоћи колико можемо да то и остваре. Овде постоји добра будућност за све људе и све народе – рекао је Вучић после сусрета.

Он је пренео новинарима да се у разговору с представницима Срба и с владиком Григоријем упознао са ситуацијом у Херцеговини, а посебно у Мостару, где их, како је подсетио, тренутно има између 4.000 и 5.000, а пре рата их је било око 30.000.

Премијер је обећао „значајну суму” за обнову Саборног храма који је  порушен током рата деведесетих година прошлог века. Била је то једна од најстаријих и највећих цркава на Балкану и у Мостару најзначајнији споменик осим Старог моста. Црква је изграђена 1873. године.

EUR/RSD 117.7999
Најновије вести