Немачки медији: Сви против Тачија

БОН: Косовски председник Хашим Тачи нема код куће скоро никакву подршку за размену територија са Србијом, пишу немачки медији, преноси Дојче веле.
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Против Тачијеве идеје су, како се наводи, сви битнији политичари, невладин сектор и медији. 
"Он је прилично усамљен. Након што је косовски председник Хашим Тачи у једном отвореном писму оснажио идеју о размени територија са Србијом, по ко зна који пут су се томе успротивили политичари власти и опозиције, пише бечки "Стандард". 

Лист додаје да је лидер странке Самоопредељење Аљбин Курти најавио демонстрације у Приштини за 29. септембар, а премијер Рамуш Харадинај је поновио да се "са променама могу поновити трагедије прошлости.
Идеја, додаје лист, не наилази на подршку ни у Демократској партији Косова (ПДК) чији је Тачи председник. 

"И председник парламента и потпредседник ПДК Кадри Весељи је сасвим против. Један од ретких који подржавају план је некадашњи шеф дипломатије Петрит Сељими. Из Србије се о томи практично ништа не може чути.
Немачки јавни радио Дојчландфунк емитовао је 20-минутну репортажу Норберта Мапес-Нидика, новинара који се убраја у најбоље познаваоце Балкана на немачком говорном подручју, наводи Дојче веле.

 Он је разговарао и са Кадријем Весељијем који је рекао: Неће бити поделе и истовремено неће бити Заједнице српских општина са извршним овлашћењима.
Радио преноси речи Фљорине Дули из Иницијативе за стабилност Косова која потцртава да Тачи нема никакву подршку за своје предлоге, ни у народу ни у парламенту. 

"Сви знамо како је Тачи постао председник. Ту су коришћени сви начини застрашивања и то не само косовских политичара већ и страних дипломата, све како би Тачи био на власти, рекла је она.
Тачи нема подршку ни најважнијег листа у земљи, дневника "Коха Диторе" чији главни уредник Агрон Бајрам каже: Искрено: ако се договоримо да Албанци са југа Србије приступе Косову, а да Срби са севера Косова буду у Србији - како онда објаснити Албанцима у Македонији да они немају то право? Или Бошњацима у Санџаку?

У репортажи се даље наводи да су посебно Аустријанци попут европског комесара Јоханеса Хана и председника Алксандера ван дер Белена, охрабривали идеју о размени територија, баш као и висока представница ЕУ Федерика Могерини. 
"ЕУ то изричито дозвољава! То противречи свакој балканској политици ЕУ и Запада у последњих 25 година! То је окретање у антиевропском смеру, додао је Бајрами за Дојчландфунк.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести