Отворен Дубаи Експо 2021; Вучић: Раст Србије већи од седам одсто

ДУБАИ: Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, отварајући српски павиљон на „Експо 2021“ у Дубаију, да Министарство финансија процењује да ћемо ову годину завршити стопом раста већом од седам одсто.
instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav
Фото: instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav

Вучић је, у свом излагању, указао да је Србија и прошле, ковид године, имала солидне економске резултате.

Ове године, процене указују да ће економски резултати бити бољи него прошле. Истакао је да је част што Србија може да се представи на најбољи начин на овој светској изложби, и покаже да и Србија, као и Уједињени арапски Емирати, жели да будуће генерације буду конкурентне према свету.

Похвалио је односе са УАЕ истичући да су две землеј повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.

Вучић је казао да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији.

Билатерални односи су, према његовим речима, на историјском максимуму.
 

Указао је да је посебно задовољан и што Србија може у сарадњи са УАЕ да развија пројекат Београд на води.

Изразио је задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, на 50 годишњицу те државе.

„Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше кеономске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак“, подвукао је он. Вучић је казао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене.

Циљ да ставимо Србију на листу економски најмоћнијих земаља

Председник Вучић изјавио је данас да је жеља да се Србија стави на листу најмоћнијих економски најразвијенијих земаља света.

Он је отварајући Српски павиљон на Expo 2021 у Дубаиу рекао да Србија током свог представљања жели да покаже колико су за њу важни старт-ап центри, да жели да напредује у иновацијама и дигиталном напретку, као и у сарадњи са другим нацијама.

"То је једини начин да заједнички кренемо у подухвате и смањимо политичке тензије. Најважније је да на овом Еxпоу можемо да видимо нешто другачије, спојимо се са другим нацијама и упознамо са другим иновацијама. Захвални смо што можемо да представимо себе и своје најновије подухвате", рекао је Вучић.

Како је истакао, нада се да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте, радионице и надамо се да ћемо успети да представимо све што Београд нуди.

"На нашем штанду ће се видети како изгледа Лепенски вир, наша култура и религија.

Наш слоган говори доста тога комплексно. Представићемо и различите економске секторе, њихове садржаје и иновације", рекао је Вучић.

Он је као један од најважнијих пројеката издвојио "Београд на води", који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.

"ПКС има велики успех у овоме, преко 1000 компанија ради за Србију. Добродошли на српски штанд", закључио је Вучић.

Ковачевић: Искористићемо прилику да Србију најбоље представимо

Директор српског павиљона "Експо 2020" у Дубаију Игор Ковачевић рекао је данас да ће Србија свој наступ на тој светској изложби искористити да се на нов и иновативан начин представи свету, а пре свега да представи нашу традицију и културу стару више од 7.000 година - Винчанску културу.

Истакао је да ће на изложби бити представљено шта су све Винчанци допринели развоју човечанства, као што је прво топљење метала, први облици модерне и савремене металургије, пољопривреде и трговине.

"Онда одатле крећемо на пут где ће читав свет моћи да види достигнућа наших научника па све до садашњег тренутка и онога што Србија сада може да понуди свету", рекао је Ковачевић за Танјуг у Дубаију.

Каже да ће Србија показати читавом свету, уз помоћ технологије који су наши научници развили, како да комуницирају са прачовеком из доба Винчанске кулутре, тачније са локалитета Лепенски вир.

"Уз помоћ савремене технологие успели смо да реконструишемо човека, његово лице, знамо чак и детаље, да ли је алергичан на лактозу, које су му биле боје очију и косе", навео је Ковачевић.

Највећа Светска изложба, на којој су своје изуме и дела својевремено представили Чарлс Дарвин, Никола Тесла, Винсент Ван Гог, на којој је представљена Ајфелова кула и покретне степенице, почиње данас у Дубаију и носи назив "Експо 2020".

Међу многим компанијама из више од 190 земаља, на овој изложби и Србија ће имати свој посебан изложбени простор.

Изложба траје до краја марта 2022.

Отворен Павиљон Србије - повезивањем умова до будућности

У присуству председника Србије Александра Вучића, симболичном предајом искре креативности и иновација, која се на нашим просторима зачела и непрекидно се преноси пуних 7.000 година, још од винчанске културе, и званично је отворен Павиљон Србије на светској изложби "Дубаи Експо 2021".

Међу 192 земље, под слоганом “Повезујући умове, стварамо будућност“, Србија се у Дубаију представља као иновативна и креативна земља.

Свечаној церемонији отварања Павиљона Србије присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка наступа Србије на „ЕКСПО 2020 Дубаи“, Татјана Матић, те високи званичници из Уједињених Арапских Емирата.

Павиљон је отворен наступом вокалне солисткиње Данице Крстић, уз мултимедијални перформанс балетског уметника Дејана Коларова, инспирисан древном винчанском културом.

Управо је винчанска култура и инспирисала наступ Србије, која је једина, уз Словенију, од земаља бивше Југославије, која на светској изложби има свој павиљон.

Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Мобилитy Дистрицт), осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске Винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

Павиљон је у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања кроз различите реалности, различите временске периоде и различите просторе.

Светска изложба "Дубаи Експо 2020", одржава се до 31. марта 2022. године, а Србија ће током шест месеци под слоганом "Србија ствара идеје - инспирисани прошлошћу, креирамо будућност", кроз више од 150 различитих манифестација, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести