Отворена здравствена станица у Борчи (фото)

БЕОГРАД: Здравствена станица Борча у оквиру Дома здравља „Др Милутин Ивковић" Палилула, која се простире се на око 7.000 квадрата, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић се испред нове здравстве станице, током обиласка, коме су присуствовали и министар Здравља Златибор Лончар и заменик градоначелника Београда Горан Весић обратио лекарима и подсетио да је раније обећао да ће то бити изграђено и истакао да је то сада и испуњено.

"Пре краја године кренућемо и у изградњу калнализације на левој обали Дунава", рекао је Вучић додајући да се сада завршава потребна документација за тај пројекат.

Све што нисмо радили у претходних 30 година, сада ћемо полако урадити, додао је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Рекао је да ће се у том делу Београда градити и нове школе и вртиће, као и да се граде и средња стручна школа и гимназија.

"Ми ћемо наставити да градимо и радимо, а све то значи бољи животни стандард за грађане. Више не морате да идете у центар града за прегледе", казао је Вучић.

Додао је да је у нову здравствену станицу у Борчи већ пребачено 70.000 картона и да ће их бити још више.

Овде имате још савременију опрему и дивне лекаре, рекао је Вучић.

Председник је казао да ће бити решени и саобраћајни проблеми у том делу града, да ће се градити нови мост, као и да ће ускоро почети да се гради и аутопут од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада.


Помажемо сиромашнима, не угрожавамо бизнис

Председник Вучић је истакао да држава жели да помогне најсиромашнијим радницима и зато повећава минималац.

"Пре осам година минималац је био 159 евра, ако дођемо до 300 то је много више и омогућава да од две плате, макар минималне, људи могу да живе", рекао је Вучић у Борчи на питање о повећању минималца и олакшицама за послодавце.

Он је рекао да је договорено повећање неопорезивог дела основице на плате, које ће можда ићи до 19,3 хиљаде, а друга мера је смањење пореза и доприноса од 0,5 до 1,5 у зависности какво буде стање јавних финансија и буџетског дефицита пре краја године.

Део трошкова послодавца, пре свега приватних, како каже држава ће преузети на себе, смањењем обавеза послодавцима, а да би могли да исплате минималце најсиромашнијим радницима.

Тиме показујемо бригу према сиромашним радницима, ане угрожавмо бизнис и желимо да помогнемо да развијају посао, нагласио је Вучић.


Казао је да ће покушати да доведу још једног великог инвеститора на леву обалу Дунава.

Укупна вредност радова је више од 800 милиона динара.

За изградњу здравствене станице у Борчи, становници леве обале Дунава чекали су чак три деценије.

Око 150 лекара и сестара радиће y тој здравственој станици, како би грађани Борче имали адекватну здравствену заштиту, а пројектована је за популацију од 200.000 становника.
 

На полагању камена темељца, у децембру 2019. године, речено је да ће та здравствена станица садржати службу за здравстевну заштиту предшколске и школске деце, одраслих грађана, кућног лечења и палијативне неге, здравствену заштиту жена, поливалентну патронажу, рендген и ултразвучну дијагностику, стоматологију, физикалну медицину и рехабилитацију, те интерну медицину.

 
Повећање плата у здравству наредних месеци

Председник Вучић је додао да ће здравствени радници до краја године добити повећање плата, а да ће се у наредним месецима знати колико ће то повећање изностити, а зависиће од од стопе раста и стања у буџету.

Он је приликом обиласка новоизграђеног Дома здравља у Борчи рекао да се и даље нада да ће стопа раста бити седам одсто.

"Стање јавних финансија је добро и биће под контролом, само да видимо колико ћемо снаге имати да повећамо плате, а да не угрозимо послодавце. У овом случају за државу и то је мањи проблем, али ако будемо ишли на повећање минималне зараде то ће се односити и на приватни сектор. Само да израчунамо добро па ћете у наредним месецима доботи одговор", рекао је Вучић.

ТВ дуел у другом кругу председничких избора

Вучић је рекао да до сада ниједан председник није учествовао у било ком ТВ дуелу пре другог круга председничких избора, па ни он то неће учинити.

"Сигуран сам да постоји безброј кандидата из бившег режима који би мене уништили... Одлазио сам у Скупштину, одговарао на сва питања. Мени није до тога да се свађам и препирем са њима. Поготову да ли сам у складу са Уставом позвао некога и тражио новац за путеве", рекао је Вучић одговарајући на питање када се може очекивати да он уђе у тв дуел са неким од опозиционих лидера имајући у виду да су то учинили Ивица Дачић и Борис Тадић.

Он је истакао да од Милошевића, Николића, Тадића, ... нико од њих није учествовао у тв дуелима, и да је важно да се то каже.

Напоменуо је да онај ко излази на други круг председничких избора има ти обавезу да то учини, а до тада каже, то је "продавање магле" и нигде се не дешава.

Каже да је увек спреман да разговара и да је увек одлазио у Скупштину да одговара на питања, а да се у тв дуелу не би ништа ново открило, јер не би желео да се свађа о томе зашто је тражио новац за путеве, а неко други га крао за себе.

Сматра и да је уместо тога важно имати демократски оквир у коме људи могу да изнесу и чују различите ставове.

Држава ће морати да реагује и сузбије неозбиљност

Председник Србије изјавио је да је добио доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од короне, напомињући да то још не може то да прихвати, али да нам се, како каже, такво време неумитно приближава и да ће држава на неки начин морати да реагује и сузбије неодговорност оних који су против вакцина.

Каже да је код нас лечење бесплатно, пошто нечији трошкови лечења износе и до 100.000 евра, и да грађани мисле да је то покривено здравственим осигурање, што је око 500 до 600 евра.

"Или, да размишљамо... , мада нисам за то, али чуо сам много предлога да не напалаћујемо лечење онима који су вакцинисани, а да наплаћујемо онима који нису, а имали су могућност да се вакцинишу. Не могу то да прихватим, можда није директно кршење Устава, али јесте кршење равноправности. Али, ћемо нешто морати да урадимо да такву дозу неодговорности и неозбиљности сузбијемо, како и шта... још не знам али ово не могу да подржим у овом тренутку" објаснио је он.

Још није време зато, каже, али молим људе који се тако неодговорно понашају да разумеју да се чак и такво време неумитно приближава.

Каже да је чуо за једну младу девојку да је у веома тешком стању јер се није вакцинисала и изразио наду да ће то дете преживети.

"Нама вакцинисанима не фали баш ништа, тако да немојте да говорите глупости о чиповима и друге ствари - прекините са тиме. Када причате против вакцина некога можете да убијете, нечију децу да оставите без оца или мајке или неку мајку и оца без детета. Молим вас као Бога да то не радите", поручио је Вучић.

Упозорио је да расту бројеви заражених и да смо пре седам дана имали 1,41 одсто заражених у 10 сати, а јутрос 2,09 одсто заражених.

Вучић је додао да расту бројеви свуда у свету и поручио да је једини лек вакцинација.

Замолио је људе да се вакцинишу и истакао да нам није потребно ново затварање земље и пад економије.

"Када сам вам рекао да ћете да имате веће плате, имаћете ако будемо имали привредни раст. Не можемо да повећавамо плате ако затворимо земљу и ако економија пада - повећање плата није питање нечије милости", поручио је председник.

Замолио је министра здравља Златибор Лончара да замоли премијерку Ану Брнабић да се што пре организује састанак око увођења треће дозе вакцине или да је сачекају када се врати са пута.

"Могу и ја да је заменим, да направимо што пре тај састанак, седите са лекарима и епидемилозима и донестите одлуку око вакцина и да идемо у то", поручио је Вучић.

Јовичић је у притвору није у затвору

Председник Вучић је додао да је председник општине Палилула из редова СНС у притвору, а не у затвору, да ће током суђења имати право да изнесе своју одбрану и да зато о том случају неће говорити до окончања поступка.

То не би било фер ни према њему ни према његовој породици, рекао је Вучић у Борчи одговарајући на питање новинара Њузмакс адрија медија, да ли он данас, овде у Борчи, ради посао председника општине који је у затвору.

Вучић је скренуо пажзну том медију да на то обрате више пажње будући да, како је рекао, они веома воде рачуна о владавини права.

"За мене је важно да надлежни органи раде свој посао и драго ми је што смо показали да заштићених нема", рекао је Вучић.

Приметио је, међутим, да је истовремено врло чудно да овај медиј не помиње оног који је председник општина Палилула био много дуже, припадао је бившем режиму и био оптужен за много тежа кривична дела, која је признао.

"Њега нисте поменули, а он је осуђен, али се нагодио и данас је на слободи", рекао је Вучић.

Истакао је да је његова жеља била да данас дође у Борчу на отварање Дома здравља.

"Желео сам да дође да видем како су српске компаније извеле радове, које је платила држава и да покажемо да бринемо о људима у Борчи".

Вучић је најавио и да сутра иде у Ниш, прекостра у Нови Сад, а потом у Брисел.

"И када се вратим из Брисела ето мене опет да вас секирам, да поново трчим и радим за народ Србије и Србију", рекао је Вучић.

На питање Њуз адриа медија шта је са обећањем о изградњи канализације, Вучић је иронично захвалио што га је, како је рекао, пажљиво слушају јер је већ говорио о томе.

Поновио је да је уверен да ће радови на изградњи канализације на левој обали Дунава кренути у децембру ове године, најкасније у јануару наредне.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести